Російський бізнес в Україні: як це можливо

Як працює схема перереєстрації бізнесу

Після початку повномасштабного вторгнення в Україні діють законодавчі обмеження, що забороняють зберігати російських власників або бенефіціарів у структурах компаній. Однак, попри ці заборони, щонайменше 621 компанія вивела зі свого складу росіян і продовжує роботу на українському ринку, при цьому виграючи державні тендери на мільйони гривень.Про це повідомляє Опенадатабот.

Згідно з інформацією від Опендатабота, Міністерство юстиції в 8 з 10 перевірених випадків підтвердило незаконність таких перереєстрацій. Проте, всі зміни залишилися в силі, а компанії продовжують свою діяльність.

Приклади компаній з порушеннями:

  • “РАВЕТТІ УКРАЇНА”: компанія, яка ділить адресу масової реєстрації з 75 іншими бізнесами. За рік вона отримала чистий прибуток 4,7 млн грн та виграла державні тендери майже на 3 млн грн.

  • “ДОМОФОН. ІНЖИНІРИНГ. ОХОРОНА”: торік прибуток склав 3,3 млн грн.

  • “ГЕСТЛАЙФ ТРЕВЕЛ”: дохід за минулий рік — 1,4 млн грн.

  • “ЕФ ЕС МАККЕНЗІ-УКРАЇНА”: чистий прибуток склав 515 тис. грн.

  • “ЦЕНТР РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙ І БІЗНЕСУ”: прибуток — 312 тис. грн.

  • “ЕКСМО ЕКСЧЕНДЖ УКРАЇНА” (ЛАЛАНА ГРУП): бізнес зазнав збитків у 1,6 млн грн і має несплачені борги.

  • “РЕОСВІТ”: власник торгової марки Nadi Renardi.

  • “НОВАКОМ УКРАЇНА”: з 2020 року компанія не подає фінансову звітність.

У більшості випадків нотаріуси, які засвідчували зміни, понесли лише мінімальні санкції, такі як тимчасове відключення від реєстрів. Проте питання скасування незаконних перереєстрацій залишається невирішеним, оскільки судових рішень чи інших офіційних підстав для анулювання змін немає.

Основна причина — строки оскарження давно минули, а постраждалих осіб, чиї права були б порушені внаслідок таких дій, не виявлено.

Нагадаємо, що український суд підтримав вимогу Міністерства юстиції про переведення активів російських олігархів під санкціями до державної власності. Це стосується зокрема бізнесу Мірона Горіловського.