Російські еліти відповіли, що буде із захопленою територією України

Журналысти дізналися, як еліта РФ бачить кінець війни з Україною

Не лише серед західних політиків, експертів і широкої громадськості точаться дискусії про те, як має закінчитися війна в Україні і що буде з українськими територіями, такі самі розмови точаться і в Росії. Як інформує портал "Коментарі", видання "Foreign Policy" поговорило з широким колом представників російської еліти і дізналося їхні уявлення про війну і про те, як вона зрештою має закінчитися.

Усі опитані журналістами представники російської еліти заявляли, що не може бути ніякого відходу з території, що належить Росії в чотирьох українських областях. При цьому більшість висловили думку, що будь-яка територія в інших областях, таких як Харківська, може бути повернута Україні в обмін на її демілітаризацію.

Це допомогло б гарантувати припинення вогню, а також дало б змогу Путіну заявити, що він забезпечив безпеку прилеглих російських областей, які піддаються українським обстрілам. Деякі також вважали, що можна було б обміняти територію Харківської області на територію чотирьох областей, які ще повністю не окуповані Росією.

Більшість співрозмовників видання зазначили, що якщо під час переговорів Захід погодиться з ключовими російськими вимогами, Росія знизить рівень інших. Так, з приводу російської вимоги про "денацифікацію" України кілька людей сказали, що Росія все одно повинна прагнути до "дружнього" уряду в Києві, тобто до зміни режиму, оскільки дуже важко уявити, що будь-який вільно обраний український уряд буде доброзичливо ставитися до Росії.

"Однак значна більшість заявила, що якщо російські умови в інших галузях будуть виконані, то Росія повинна задовольнятися ухваленням закону про заборону неонацистських партій і символіки", - пише видання.

Також опитані одностайно визнали, що немає жодних шансів на міжнародне офіційне та юридичне визнання російської анексії українських територій, і Росія не наполягатиме на цьому. Зазначається, що це буде відкинуто не тільки Україною та Заходом, а й Китаєм, Індією та Південною Африкою, жодна з яких не визнала російську анексію Криму 2014 року.

Тому в рамках мирного врегулювання питання про статус цих територій може бути відкладене для нескінченних майбутніх перемовин, доки врешті-решт усі не забудуть про нього - за прикладом невизнаної, але практично не оспорюваної Турецької Республіки Північного Кіпру. Це означає, що від України не будуть публічно вимагати "відмовитися" від цих територій, а лише визнати неможливість їх повторного завоювання силою.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ЗМІ дізналися головну причину, чому Путін ігнорує події у Курській області.