Росіяни захопили і вивчають серйозну британську зброю : що відомо

РосЗМІ опублікували відео, на якому нібито показано, як інженер оглядає неушкоджену боєголовку Storm Shadow і описує її на камеру.

Росія змогла отримати боєголовку британської крилатої ракети Storm Shadow і зараз вивчає її. Як повідомляє The Times, російське державне агентство "РИА Новости" опублікувало відео, на якому нібито видно, як інженер оглядає неушкоджену боєголовку і описує її на камеру.

Видання зазначає, що неушкоджена боєголовка могла бути отримана з ракети, яка вийшла з ладу або була збита.

На відео російський військовий інженер, вказуючи на сірий металевий предмет розміром з невеликий газовий балон, стверджує, що це проникаюча боєголовка ракети Storm Shadow, яка також відома під французькою назвою Scalp.

"Верхня частина - це ковпачок, потім первинний заряд, а потім основна боєголовка. Це необхідно для первинного пробиття перешкоди", - сказав він, додаючи: "Завдяки ефекту кумулятивного заряду в ній утворюються отвори, в які проникає інерційна боєголовка, і відбувається вибух".

За словами "РИА Новости", "вивчення ракети російськими фахівцями дозволить вжити контрзаходів щодо захисту від такої зброї, включаючи створення укриттів із необхідними характеристиками".

Раніше заступник командувача Повітряно-космічними силами Росії генерал-лейтенант Андрій Семенов заявив, що РФ працює над "негайною розробкою методів і адаптацією систем ППО для протидії ракетним ударам противника, оскільки українські збройні сили все частіше використовують сучасну ракетну зброю виробництва країн НАТО".

Як приклад, він навів ракету Storm Shadow, зазначивши, що вони "здатні потайки наближатися до цілі на мінімальній висоті з маневром обходу місцевості та виконувати точний захід на ціль, коригуючи свою траєкторію через супутникову навігаційну систему США та їхніх союзників".

Storm Shadow - це крилата ракета, що запускається з літака, вперше використана в бойових діях під час вторгнення до Іраку в 2003 році. Вона має дальність понад 250 км і багатоступеневу боєголовку.

Британія передала ці ракети Україні в травні минулого року, і відтоді вони використовувалися в кількох великих ударах по російських військах.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, яка перша ціль для ракет Storm Shadow та Scalp на території РФ. Велика Британія і Франція підтвердили, що дозволили Україні застосовувати свої ракети Storm Shadow та Scalp для ударів по обʼєктах на території РФ.