Росіяни використовують криптобіржі для спонсорства війни: відомі суми транзакцій

Біржі криптовалют перетворились на майданчики, які спонсорують війну проти України. Дослідники з'ясували через які криптобіржі надходить найбільше коштів на спонсорування війни.

Аналітики HAPI Labs, що займаються дослідженнями та розслідуваннями в криптокриміналістиці за допомогою інструментів аналізу даних з'ясували, що криптобіржі допомагають уникати санкцій та стали майданчиками, що спонсорують війну проти України. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на аналіз HAPI Labs.

Після повномасштабного вторгнення в Україну, ЄС постійно розширює список осіб, що підпадають під санкції і таким чином намагається обмежити спонсорство російської армії. Проте росіяни знаходять засоби, як оминути санкції. Одним з таких варіантів стали криптобіржі.

Наприклад, так звана волонтерка Анастасія Міхайловская збирала гроші на амуніцію, дрони та зимові речі для російської армії. Як повідомляє ресурс Coindesk, Міхайловская змогла з 24 лютого отримати понад 6,36 ETH і 25 000 USDT починаючи з 24 лютого, тобто близько 34 тис. доларів. Інше військове угрупування "Русич", на яке США наклали санкції змогло зібрати понад 2,7 BTC, 30 ETH і 88 000 доларів США, що становить понад 212 тис. доларів.

Аналітики HAPI Labs здійснили аналіз транзакцій гаманців, які спонсорували війну проти України. Згідно з їх дослідженнями виявили, що у 2022 році понад 40 млн доларів було переведено через криптобіржі. Лідером серед таких операцій стала криптобіржа Binance, через яку здійснили майже 96% транзакцій.


Проте у HAPI Labs також з’ясували про пожертвування, які надходять від криптобірж на гаманці, що спонсорують війну. З Binance було здійснено перекази на суму понад 34 тис. доларів. На другому місці виявилась збанкрутіла в кінці року біржа FTX – з переказами на суму в 32, 6 тис. доларів.


"Гаманці, які беруть участь у фінансуванні військової агресії, часто не блокуються біржами більше пів року, попри запити правоохоронних органів", - повідомляють дослідники HAPI Labs.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україна отримала економічні поступки від західних партнерів.

Також "Коментарі" писали про те, що у Пентагоні назвали головну потребу ЗСУ на полі бою.