Росіяни укріплюють Кримський міст: встановлюють морські їжаки та паралельний шляхопровід

Росія змонтувала один із шести об’єктів подвійного призначення вздовж Керченського мосту

Окупанти монтують об’єкти подвійного призначення вздовж Керченського мосту у Чорному морі. Вже змонтовано один з шести таких об’єктів, інформує портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Центру журналістських розслідувань.

Незаконне будівництво, яке триває поруч з Керченським мостом, може мати і логістичне, і захисне призначення. За супутниковими даними Європейської космічної агенції, росіяни на східному прольоті віадуку вже з’єднали між собою перші два пірси з південної сторони, а з північної – наближаються до цього і, скоріше за все, досягнуть мети за найближчий тиждень.

Поряд з новим паралельним мостом, призначення якого на сьогодні залишається невідомим, у морі з’являються металеві "їжаки", які минулого місяця показував ЦЖР, а також, вочевидь, встановлені мітки для облаштування ще однієї лінії захисту.

Під Керченським мостом окупанти встановлюють споруди із металевих свай, між якими – паркан з металевих грат. Ці конструкції, вочевидь, мають захищати бетонні опори як від підводних, так і надводних атак морських дронів.

У той же час, приміром, бонові загородження час від часу руйнуються навіть не великими хвилями і елементи з пластикових бочок засмічують всю акваторію міста Керч. Захисна лінія з барж ще не пройшла випробування негодою, адже сезон штормів в Чорному і Азовському морях ще попереду. Проте, на судна може очікувати та сама доля, стихія може розкидати і тетраподи з "їжаками".

Нові мости вздовж основної незаконної конструкції окупанти встановлюють капітально, тому, на фоні інших захисних ліній, вони виглядають куди більш надійними. А ширина цих мостів дозволяє проїхати в один бік цивільній великогабаритній техніці, як то вантажний автомобіль, будівельний кран так само, як і військовій, наприклад, той же ЗГРК "Панцирь – С1".

Речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук вважає, що ця споруда точно не призначена для цивільного використання:

"Що стосується незаконної забудови, згодом побачимо, що це є. Це можуть бути гідротехнічні споруди, як захисного характеру, так й логістичного. Сумніваюсь, що вони будуть відкрити саме для використання цивільними. Ймовірніше за все вони виконуватимуть функції якихось оборонних рубежів. Питання в тому, скільки вони там простоять, тому що це не настільки капітальне будівництво як сам Кримський міст".

Серед іншого, зафіксовано і встановлення по обидва боки від віадуку в Керченській протоці міні-веж, на яких російські військові облаштовують спостережні пункти та, можливо, розрахунки з кулеметами, чи переносними зенітно-ракетними комплексами (ПЗРК).