Росіяни поставили українцям новий ультиматум: що мають зробити, щоби не втратити житло

Підконтрольні Росії бойовики відбирають житло у донеччан та луганчан ще з початку війни

Понад 50 тис. квартир та приватних будинків на окупованій Росією території Донецької та Луганської області потрапили до списків "нічийних". Це житло конфіскують, якщо власники не оформлять російських документів. Але юристи застерігають людей не повертатися до окупованих населених пунктів через небезпеку. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Донбас.Реалії".

Зазначається, насправді кількість квартир та приватних будинків, які незаконно привласнюють росіяни на українських територіях, значно вища, оскільки названі обсяги стосуються лише публічно визнаних окупаційною владою намірів.

Видання зазначило, що підконтрольні Росії бойовики відбирають житло у донеччан та луганчан ще з початку війни, називаючи його "нічийним", а з 2019-го запровадили для цього термін - "безхазяйне житло". Після повномасштабного вторгнення окупанти приймають нові "нормативні документи", які спрощують конфіскацію будинків та квартир українців.

За намірами окупантів вони спочатку відберуть житло тих українців, які виїхали з областей ще 10 років тому. Але, як виявилось, ризикують втратити власність і ті, хто продовжив жити в окупації.

Жителі окупованих міст, таких як Маріуполь, Мелітополь та Енергодар, повідомляють, що з Росії переїжджають цілими сім'ями до повністю мебльованих квартир українців. При цьому росіян не відлякують, наприклад, перебої з водопостачанням у квартирах окупованого Донецька, бо вони "жили в ще гірших умовах у російській провінції".

Але ж українські юристи не радять їхати на окуповані землі рятувати своє майно. Вони зазначили, що цей шлях є "дуже довгим та небезпечним". Натомість рекомендують підтримувати зв'язок із сусідами, родичами чи знайомими на окупованих територіях, просити, щоб регулярно навідувалися до житла, яке пустує.

Варто перевіряти на сайтах окупаційних адміністрацій списки "безгоспного" житла, збирати в електронному вигляді всю інформацію, починаючи з дати, коли з'явилося оголошення, щоб згодом мати можливість повернути своє майно через суд.

Читайте також на порталі "Коментарі" - тепер усі росіяни під ковпаком: яке стеження проводять путінські спецслужби.