Росія викрадає найбільш незахищених: хто ці українські діти

Викрадені Росією діти здебільшого з сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах – результати дослідження

Нещодавно представлене дослідження Дар'ї Касьянової, керівниці ГС "Українська мережа за права дитини", показало, що Росія зосередила свої дії на викраденні дітей із сімей, що зіткнулися з серйозними труднощами в Україні. В основному, це діти з неповних або багатодітних сімей, діти-сироти, а також ті, чиї батьки мають інвалідність.

За словами Касьянової, більшість таких дітей мали досвід життя в інтернатних закладах. Вони часто залишалися поза увагою державних структур, що робило їх легкими цілями для викрадення. Діти та їхні сім'ї, як виявилося, мали обмежений доступ до інформації про те, куди звернутися за допомогою у важкий час.

"Більше постраждали та були заручниками цих процесів діти і сімʼї, які ми називаємо вразливими: діти з неповних сімей, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю, діти, яких виховують батьки з інвалідністю, діти з багатодітних сімей, діти з інтернатних закладів, але які мали батьків, і діти з інтернатних закладів, які не мали батьків, були позбавлені батьківського піклування. Ми побачили, що ці діти, сімʼї не знали куди звертатися, до кого звертатися за допомогою. І дуже часто вони не були помітними для державних структур, щоб визначитися, як можна допомогти цим сімʼям", – зазначила Дар’я Касьянова.

Дослідження "Не)повернення дітей: Україна перед найбільшим викликом з часів незалежності" було зроблено разом з Регіональним центром прав людини і БФ "Голоси дітей". Воно включає інтерв'ю з дітьми та їхніми опікунами, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, а також з представниками організацій, які допомагають повертати дітей до України.