Росія намагається втрутитися у вибори в Молдові за допомогою мультиків

Кремль боїться, що до влади у Молдові прийде проєвропейський лідер

Черговою пострадянською країною, якою зараз так переймається росія, є Молдова, де сьогодні відбуваються президентські вибори, а одночасно з ними ще й плебісцит щодо вступу до ЄС. Не знаючи, як ще втрутитись у справи незалежної держави, у москві навіть використовують мультфільми. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Так, нещодавно прокремлівські Telegram-канали поширили пропагандистський мультфільм, у якому жителів Молдови переконують не голосувати за вступ до ЄС, а прихильників євроінтеграції порівнюють з віслюками.

Аргументація така: "Важка праця призводить таких віслюків, як Україна і Молдова, до виснаження і вимирання, а обіцяну морквину вони так і не отримують". Закінчується відео риторичним питанням-закликом: "Хіба ви мріяли стати віслюками? Чи ви громадяни і здатні сказати: "Ні – ЄС, так – Молдова"?"

Ролик опублікували не тільки молдовські прокремлівські канали й різноманітні російські "царьгради", а й відома проросійська українська журналістка Діана Панченко, яка написала: "Ми в Україні це проходили, тому мені зрозуміло".


Насправді, зазначають у Центрі, відео зроблено в манері популярного дитячого мультсеріалу "Смішарики" й озвучено голосом, схожим на одного з головних акторів російського дубляжу Михайла Черняка. Але сам він повідомив проєкту "Агентство", що не озвучував це відео, припустивши, що його голос відтворено за допомогою нейромережі.

Крім того, автори відео про віслюків навмисно намагалися використати улюблений дітьми та дорослими образ, "який зазвичай щось роз’яснює в добрій манері старшого товариша". Ну а вибір саме на "Смішариків" впав тому, що їх дивляться не лише діти, але й чимало дорослих.

Тимчасом корпорація Meta, якій належать соцмережі Facebook та Instagram, видалила мережу групових акаунтів, орієнтованих на російськомовних мешканців Молдови, за порушення політики компанії. Загалом Meta видалила сім акаунтів у Facebook, 23 сторінки, одну групу і 20 акаунтів в Instagram.

Компанія заявила, що фейкові акаунти публікували критичні висловлювання щодо президентки Молдови Санду, проєвропейських політиків, тісних зв’язків між Кишиневом та Бухарестом, а також підтримували проросійські партії в Молдові.

А Національна слідча інспекція Молдови заявила, що заблокувала 15 каналів у Telegram і 95 чат-ботів, які пропонують виборцям гроші за голосування "проти" на референдумі про членство в ЄС.

"Отже, Кремль продовжує грати у передвиборчу "мафію" в Молдові. Але, судячи з усього, ніякі пропагандистські "смішарики" путіну не допоможуть", – резюмували у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.