Ризикована стратегія: Росія відчуває ядерну зброю біля берегів Європи

Речник ВМС України застерігає про ризики розміщення ядерної зброї у Чорному морі

Останнім часом Росія активізувала тренування свого флоту у Чорному морі, включаючи симуляцію ядерних ударів по Європі. Цю заяву зробив Дмитро Плетенчук, представник Військово-морських сил України. Він підкреслив, що розміщення в Чорному морі кораблів з ядерним озброєнням несе у собі великі ризики через географічні та стратегічні обмеження регіону.

Чорне море має суворі міжнародні правила, які можуть будь-коли обмежити доступ судів, роблячи його непридатним для критично важливих військових операцій. Плетенчук зазначив, що будь-які військові кораблі тут легше виявити, порівняно з тими, що знаходяться в океані. Крім того, він зазначив, що регулярні ядерні тренування Росії підтримують напруженість у регіоні.

"Це обмежена акваторія, і тут дуже багато правил. І вона будь-якої миті може залишитися в закритому стані, як це і сталося фактично. Тому розміщувати тут подібні системи озброєння більш ризиковано. Крім того, їх тут значно простіше знайти, ніж в океані". . Тому в основному це прерогатива інших флотів. Що стосується систем озброєння, які тут використовуються, - навряд чи є такі носії, які зможуть застосувати подібне озброєння, навіть на тактичному рівні", - сказав Плетенчук.

Плетенчук також сказав, що застосування ядерної зброї є крайнім заходом і його використання може призвести до серйозних міжнародних наслідків. Він додав, що регіон постійно перебуває під загрозою не лише через кораблі, а й авіацію, оснащену ракетами. Більшість надводних кораблів базується у Новоросійську, тоді як справжня присутність у морі підтримується підводними човнами.

"Ми фіксуємо постійно присутність одного ракетоносія, який в основному знаходиться на бойовому чергуванні і не бере участі безпосередньо у застосуванні. Це якийсь статус-кво: надводними кораблями вони не ризикують виходити. Вони в основному знаходяться в пункті базування Новоросійськ. А присутність у морі представлена саме підводним човном, переважно це одна одиниця", - розповів Плетенчук.