РФ збільшила кількість ударів по Україні "шахедами": яку мету переслідує ворог

Росія має кілька цілей збільшення ударів по Україні «шахедами», серед них виснаження ППО та терор мирного населення

Останнім часом Росія активізувала використання дронів-камікадзе типу "Шахед" для атак на території України. Це може свідчити про збільшення постачань з Ірану та зростання власного виробництва цих безпілотників. Ще у 2023 році російське керівництво заявляло про плани наростити виготовлення БпЛА, пояснив в ефірі 24 каналу керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

За його словами, збільшення кількості ударів "Шахедами" свідчить про спробу Росії компенсувати дефіцит крилатих ракет, аби продовжувати часті масовані обстріли української території.

"Наразі накопичують ракети. Поки це займає час, використовують "Шахеди", які дешевші та здатні досягати якихось результатів. Приблизно 80% збивається, інші – десь падають, щось руйнують і завдають певних збитків насамперед цивільним, що дуже прикро", – відзначив експерт.

Мусієнко підкреслив, що ворог шукає спосіб продовжувати атаки, роблячи їх більш масовими та менш витратними. "Шахеди" наразі є єдиним рішенням, яке Росія може використовувати без затримок у постачаннях і виробництві.

Що стосується ракет, то хоча є повідомлення про збільшення їхнього виробництва, для цього також потрібен час. Атаки мають продовжуватися, оскільки одна з цілей ворога — психологічний тиск та терор проти мирного населення, підкреслив Мусієнко.

"Як тільки є можливість запускати таку кількість "Шахедів", вони це роблять", — відзначив експерт.

Втім, за його словами, інша мета таких атак — спробувати перевантажити та виснажити українську систему ППО, змушуючи використовувати не тільки зенітні установки та Gepard, але й дорогі ракети для збиття БпЛА.

Олександр Мусієнко прогнозує, що активність з використанням "Шахедів" може піти на спад. Якщо кількість дронів-камікадзе зменшиться, це може означати, що Росія досягла своєї мети — продемонструвати можливість підтримувати високий рівень атак.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Київ нещодавно атакували понад 15 дронів.