РФ закидає військових на фронті отрутою: у ЗСУ розповіли подробиці

Росія нарощує динаміку застосування проти військових отруйних хімічних речовин

З 15 лютого 2023 року по 24 липня 2024 року зафіксовано 3570 випадків використання російськими загарбниками боєприпасів з небезпечними хімічними речовинами, повідомляє командування Сил підтримки Збройних Сил України.

"Росія продовжує свою агресію та грубо порушує правила ведення війни, ігнорує норми та зобов'язання щодо Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення. За період широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України противник поряд із застосуванням звичайних засобів вогневого ураження застосовує проти Сил оборони спеціальні боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами", - вказано у повідомленні.

Зокрема, йдеться про використання ручних газових гранат типу К-51 та РГ-ВО, які заборонені для ведення війни, оскільки вони призначені для боротьби із заворушеннями.

Військові відзначили, що лише в липні задокументовано 358 випадків застосування ворогом боєприпасів з хімічними сполуками.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що російські окупанти на фронті почали застосовувати нову хімічну зброю, повідомив командир спеціального розвідувального підрозділу Денис Ярославський. За його словам, ворог використовує боєприпаси з люїзитом — бойовою отруйною хімічною речовиною, яка має запах схожий на квіти Пеларгонії, а колір диму — схожий на багнюку. За його словами, тяжкість отруєння залежить від дози, а також від часу перебування у зараженій атмосфері. Перші симптоми отруєння, схожі на ураження перцевим газом: печіння в органах дихання, свербіж відкритих ділянок шкіри.