РФ посилює напруження навколо Курської АЕС, можливі провокації під українським прапором

Росія безпідставно звинувачує Україну в обстрілах Курської АЕС, тому в експертів виникають підозри, що вона може влаштувати там провокації

Росія продовжує нагнітати ситуацію навколо Курської атомної електростанції (АЕС) у Курчатові, й не виключено, що росіяни можуть вдатися до провокацій, імітуючи українські дії для пропагандистських цілей, заявив в ефірі Freedom Олексій Оржель, голова Київського офісу Секретаріату енергетичної спільноти та колишній міністр енергетики та захисту довкілля України.

Коментуючи візит генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі на Курську АЕС, Оржель підкреслив, що основне завдання агентства полягає у моніторингу і контролі за безпекою ядерних об'єктів. За його словами, МАГАТЕ відстежує ситуацію не лише в Україні та Росії, а й у всьому світі, і намагається виконувати свої функції в умовах складної ситуації.

Він також висловив переконання, що звинувачення з боку РФ українських військових у провокаціях на Курській АЕС є безпідставними.

"Я практично на 100% упевнений, що немає жодних провокацій з боку Збройних сил України щодо Курської АЕС. Але рашисти потенційно робитимуть якісь диверсії, можливо, під українським прапором і тим самим намагатимуться в пропагандистських цілях показати, що нібито щось відбувається на Курській АЕС”, — підкреслив експерт.

Оржель також нагадав про ситуацію на Запорізькій АЕС, окупованій росіянами, де, за його словами, наявний факт ядерного тероризму: Він підкреслив, що на ЗАЕС перебувають військові, що є абсолютно неприпустимим. За його словами, Рафаель Гроссі сформулював п'ять принципів для забезпечення безпеки станції, один з яких передбачає заборону використання АЕС як військової бази, проте ми маємо відеодокази, що військові присутні на об'єкті.

Оржель також підкреслив, що ситуації на Запорізькій і Курській АЕС є абсолютно різними.

“У МАГАТЕ намагаються вибудовувати якісь запобіжники в тих умовах, у яких вони працюють — активної, великомасштабної агресії Росії проти України. Але водночас ми бачимо, наскільки кардинально різна ситуація на ЗАЕС, де є рашисти у військовій формі з автоматами, з технікою, і на Курській АЕС, де не зафіксували жодного факту, коли ЗСУ здійснювали б якісь дії щодо об’єкта. Тому тут дві абсолютно різні ситуації. І я практично впевнений, що жодних змін у позиції МАГАТЕ не може і не повинно бути”, — підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що диктатор Путін розповів про "обстріли" Курської АЕС і пригрозив ударами у відповідь.