РФ не полишає надії захопити Дніпро й може залучити до цього агентурну мережу, - розслідування британських журналістів

Іноземні ЗМІ пишуть про загрозу розхитування ситуації всередині міста Дніпро через агентів Кремля

Росія не відмовилася від планів захопити Дніпро, для Путіна місто лишається символічною "столицею Новоросії". Про це у розслідуванні "Росія повертається в Україну: Херсон впав. Чи всі міста протистоять справжньому ворогу?" розповів англійський журналіст Тім Вайт, пише Апостроф.

Як повідомляє видання EU Reporter, Путін розуміє, що військовим шляхом захопити Дніпро складно – місто занадто укріплене. Тому для окупації Дніпра Кремль може використати свою агентурну мережу, у складі якої – регіональні еліти, криміналітет та представники Російської православної церкви в Україні (так званий Московський патріархат). Їхнє завдання вести розвідувальну та підривну діяльність в тилу, сіяти хаос, паніку та зневіру. На думку Вайта така тактика показала ефективність у Херсоні, який був окупований ще у перші тижні повномасштабної агресії.

Тім Вайт, британський журналіст

У Дніпрі, як і в Херсоні, потужні позиції має РПЦ, прихильником якої є міський голова Дніпра Борис Філатов, зазначає Тім Вайт. У міському та обласному парламентах працюють десятки депутатів "Опозиційної платформи – За Життя" – партії, яку очолював кум Путіна Віктор Медведчук. Один з депутатів цієї політсили Михайло Кошляк - давній друг та діловий партнер Філатова. Як вказується в розслідуванні журналістів, Кошляк є куратором "Муніципальної Варти" – "силового крила" Філатова, яке не підлягає іншим спеціальним органам у місті. Місцевий криміналітет ще з 1990-х зв’язаний з російськими кримінальними колами та спецслужбами. А найближчий друг мера – Геннадій Корбан – бізнес-партнер олігарха Ігоря Коломойського, якого розшукують правоохоронці США за підозру у масштабній корупції.

Сьогодні Філатов начебто робить спроби посіяти паніку та сліпу покору в середовищі ділових кіл та підприємців з числа переселенців, пише EU Reporter. На свято "русского міра" 9 травня озброєні люди знесли торговельні майданчики підприємців на найбільшому ринку регіону – "Озерка". Начебто це були представники "Муніципальної варти", що підкорюється Філатову. До цього була залучена й армія. Повідомлялося, що нібито територію ринку можуть використати диверсійні групи чи збройні сили РФ.

Руйнування на ринку "Озерка"

Внаслідок цього роботу втратили не лише місцеві підприємці, але й переселенці з окупованих районів, зокрема Маріуполя. При цьому ринок – це епіцентр волонтерської активності дніпрян.

"Схожі кадри руйнувань я бачив минулого року, коли відвідував Дніпро...Чи не можна тут провести паралель із подіями в Херсоні? Коли регіональна влада ставить себе вище закону і проводить політику, незалежну від державної – це дуже небезпечний сигнал. Тим більше, коли за якихось 100 кілометрів від міста – лінія фронту", - пише Тім Вайт.

Атака на підприємців у Дніпрі в час збройної агресії РФ звернула на себе увагу журналістів балтійського медіа-холдингу Delfi. Один із редакторів видання Кристер Паріс у травні два тижні працював в Україні, зокрема в Одесі та Дніпрі. Естонський журналіст наголошує, що за руйнуванням ринку можуть стояти бізнес-інтереси.