Режим припинення вогню в Україні: союзники розійшлися в думках

Такі дискусії є частиною ширшого обговорення стратегії на наступний рік.

За даними Bloomberg, на Заході активізуються обговорення щодо можливих шляхів завершення війни в Україні, що викликає занепокоєння в деяких країнах через ризик передчасного припинення вогню. Проте джерела видання стверджують, що рішення щодо переговорів має ухвалювати сама Україна, і ніхто не чинитиме тиску на президента Володимира Зеленського.

Український лідер твердо дотримується позиції, що будь-які територіальні поступки Росії є неприйнятними, і ця точка зору залишається незмінною як у публічних, так і в приватних розмовах. Однак через те, що і Росія не демонструє готовності змінювати свої військові цілі, реальні переговори поки що виглядають віддаленими.

З наближенням зими та відсутністю різких змін на фронті, партнери України шукають дипломатичні шляхи виходу з патової ситуації. Однак несподіване просування ЗСУ в Курській області спростовує думки, що конфлікт застиг на мертвій точці.

"Проте ймовірність того, що українські сили можуть швидко звільнити від росіян усі окуповані ними території, є дуже невисокою. Та й які стратегічні цілі операції на Курщині, також досі не ясно", – кажуть експерти Bloomberg.

Водночас шанси на швидке звільнення всіх окупованих Росією територій залишаються невисокими. Крім того, Україна стикається з загрозою знищення своєї енергетичної інфраструктури, що посилює тривогу перед майбутньою зимою.

За даними Bloomberg, у своєму "плані перемоги" Зеленський, ймовірно, наполягатиме на прискоренні вступу України до НАТО та ЄС, підписанні нових безпекових угод і продовженні постачання високотехнологічної зброї.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Зеленський відповів, чи піде на заморожування війни.