Психологічне відновлення під час війни: психологи розповіли, які засоби можуть допомогти

На жаль, негативний вплив на психіку громадяни України відчуватимуть роками

За результатами аудиту потреб населення у послугах з охорони психічного здоров’я, проведеного торік у межах Всеукраїнської програми, близько половини українців потребують психологічної підтримки. Про це повідомляє проект “Психологічне відновлення музичними засобами під час війни”.

За словами експертів негативний вплив на психіку громадяни України відчуватимуть роками. Зокрема, діти, які сьогодні вимушені сидіти в шкільних підвалах і для яких розмови про смерть стали чимось нормальним та буденним.

Одним із способів допомогти людям, що пройшли через жахи війни є сеанси музикотерапії. В Україні вже випробував цю терапію диригент оркестру Kyiv Classic Orchestra Герман Макаренко разом зі своїми музикантами. Усі вони протягом кількох місяців проводили сеанси музикотерапії у військовій частині, в київській лікарні "Охматдит" та для населення деяких деокупованих громад Київщини. Музичні твори допомагали підбирати психологи.

За словами психологів не тільки музика, але й різноманітні методи арттерапії допомагають їм у роботі з постраждалими внаслідок російської агресії.

Керівник Всеукраїнської арттерапевтичної асоціації Олена Вознесенська розказала, що взагалі арттерапія починалася з роботи з військовими та дітьми. Оскільки саме з цими категоріями спеціалістам іноді важко встановити зворотний зв'язок - їм важко висловлювати, що відчувають всередині. А мистецтво якраз допомагає скоріше "достукатись" до пацієнта.

"У творчості є ще один плюс - це активна позиція. Тобто не просто полежати та подумати. Тут треба почати діяти", - розповіла арттерапевтка.

Психологиня Наталія Зарецька, яка працює з населенням деокупованих громад, розповіла, чому музика допомагає при психологічних травмах, що причинені війною.

"80% вибуху - це фізичний вплив, хвилі, які проходять через наше тіло. Але музику ми так само відчуваємо. На відміну від звуку вибуху це компенсаційний, зцілюючий вплив", - розповіла психологиня.

Про дієвість мистецьких засобів говорила й психолог, консультантка волонтерського творчого проєкту “Погляд Перемоги” Олена Сек.

"Екстремальні ситуації на рівні виживання завжди чорно-білі, пласкі. У той час як музика, мистецтво - це поліфонія. Тобто це одразу перенесення в геть зовсім інший вимір, дозволяє перемикатися на режим, який було втрачено, коли ми перебували на межі виживання".

На її думку, військові дії, екстремальні ситуації одним з наслідків мають, так би мовити, "емоційне замерзання". Крім того, в таких умовах в соціуму є певна заборона на прояв емоцій, особливо, коли йдеться про щось позитивне - радість, задоволення, натхнення. Але якраз вони і є життям, а не виживанням.

"В умовах фізичної неможливості висловити свої почуття та при соціальній забороні, ми ризикуємо тим, що наші емоції згодом перетворяться на психосоматичні захворювання", - розповіла психологиня. І додала, що згідно з статистикою, за період війни в Україні значно виросла кількість психосоматичних захворювань. У той час як музика, мистецтво дали б людям "легалізацію" цих непроявлених почуттів. Причому в позитивному ключі, а не як агресія.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що психологи розповіли, що робити при панічній атаці та як собі допомогти.