Прокинулися темні інстинкти росіян: яка є перспектива закінчення війни в Україні

Росія неодноразово показувала приклади військової модернізації та напруги всіх ресурсів для досягнення цілей за будь-яку ціну

Зараз все більше оприлюднюють прогнозів, коли завершиться російсько-українська війна. Аналітики Die Welt кажуть, що це може статись цьогоріч, проте з сумним для українців результатом. Журналіст Дмитро Гордон теж має версію щодо можливого закінчення війни вже в цьому році, проте оприлюднює іншу причину – ніби в Україну прийдуть військові сили НАТО. Своїми міркуваннями про те, коли і як може закінчитись російсько-українська війна, з "Телеграфом" поділивсь керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак.

"Війни легко починати, проте закінчувати важко. Ця закономірність особливо характерна для нинішньої російсько-української війни, що триває з 2014 року. На жаль, нерозуміння її історико-екзистенційної природи призводить до інфантильного сприйняття можливості її завершення на більш-менш прийнятних або кон’юнктурних умовах", — сказав експерт.

За словами політтехнолога, допоки Володимир Путін та представники чекістського угруповання зберігають контроль над Кремлем, розмірковувати про стабільне завершення військових дій в Україні навряд чи доведеться. Як варіант, можливе тільки їх призупинення.

"Адже Путін вважає себе ураженим і приниженим з погляду спотвореного розуміння свого місця в історії, тому що не зміг зробити бліцкриг в Україні у 2022 році. До того ж росіяни втратили надто багато на цій війні – і в людському, і в технічному вимірі, щоб так просто відкинути ідею захоплення Києва та більшої частини України. Швидше, навпаки, це лише посилює агресивну агонію російської армії та підтримку її дій з боку пропагандистів", – стверджує Постернак.

Щодо України, для якої ціна війни надто велика, щоб зараз поступитись територією, національною гідністю і долею людей на окупованих територіях, можливо, для короткої паузи перед масштабним ривком Росії.

Експерт пригадав, що РФ не один раз в своїй історії показувала приклади військової модернізації "на марші" – та ефективного використання своїх ресурсів, щоб досягти цілі за будь-яку ціну.

"Тому як би це прямо і навіть трохи цинічно не звучало, але нинішня оборонна війна України – гарантія її нинішнього існування як держави та збереження української нації від чергового геноциду. Але в цій війні Україні потрібна західна допомога — наголосив Олег Постернак. — Зараз як ніколи".

Як продовжив керівник Центру політичної розвідки, Путіну вдалось розбудити темні інстинкти хворого російського суспільства.

"Вже запущено процес еволюції Росії в неототалітарну країну, а на антизахідних принципах скріплено нову "вісь зла". Ці процеси об’єктивно роблять перспективу глобальної війни більш незворотними, аніж це було навіть у 2022 році", — переконаний політичний експерт.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Зеленський назвав місяць, коли може розпочатися новий наступ РФ