Проєкт Кабміну: 17-річні українці мають стати на облік через Резерв+ або ТЦК

Інакше доведеться платити штраф до 25,5 тисяч гривень

Кабмін вніс законопроєкт про внесення змін до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо особливостей взяття громадян України на військовий облік призовників та їх медичного огляду під час проходження ними базової загальновійськової підготовки, інформує портал "Коментарі" з посиланням на документ.

Так, пропонується виключити норми про те, що органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, заклади освіти щороку зобов'язані подавати до ТЦК списки громадян, які підлягають взяттю на військовий облік призовників.

Натомість подання відомостей про себе покладається на призовника. Якщо особа цього не зробить, доведеться сплатити штраф від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн. Стати на облік 17-річні громадяни муситимуть самостійно з 1 січня до 31 липня.

Також Уряд пропонує — брати жінок, які добровільно пройдуть базову військову службу — на військовий облік військовозобов’язаних.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Правила мобілізації зміняться: що дозволив Кабмін

Кабінет Міністрів України дозволив військовим частинам проводити мобілізацію без ТЦК. Військові частини можуть мобілізувати резервістів та військовозобов'язаних, які добровільно бажають служити під час мобілізації. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію уряду.

Постанову, яка дає таке право військовим частинам, розробило Міністерство оборони України. “Відтепер військовозобов'язані та резервісти-добровольці можуть обрати військову частину для служби без звернення до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки”, — пояснюють у Кабміні. Деталі – за посиланням.