Про що говорить ураження російського Су-57: з чим у окупантів великі проблеми

Західні експерти з розвідки та авіації заявили, що небажання Росії використовувати Су-57 у бойових діях передбачає, що вона прагне уникнути будь-якого репутаційного збитку

На вихідних Україна пошкодила один із винищувачів п'ятого покоління в результаті дальнього удару на сотні миль усередині російської території. Це стало серйозним ударом для путінського режиму, повідомляють в українській розвідці. Що можна сказати про ураження російського Су-57? Чому українська тактика спрацювала? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Україна може дістати до військових баз у глибині Росії

Експерт з авіації та технологій британського аналітичного центру Royal United Services Institute Джастін Бронк в інтерв’ю "Business Insider" заявив, що український удар є "значним символічним ударом" по "давно проблемній" програмі Москви щодо Су-57, хоча його прямого впливу на війну "майже не буде".

"Через невеликий розмір парку, політичне приниження в разі збиття і повільний розвиток авіаційних систем Су-57 досі відігравав вкрай незначну роль у війні", - зауважив Бронк.

Він сказав, що цей удар демонструє, що Україна володіє "відносно зрілим, недорогим і далекобійним потенціалом переслідування", який вона може використовувати для нанесення ударів по військових базах у глибині Росії.

Серйозна втрата для російських окупантів

Співголова ГІ "Права Справа", військовий експерт Дмитро Снєгирьов у ефірі каналу "Еспресо" висловив думку, що тактика Сил оборони України щодо ураження носія ракет Х-69 винищувача Су-57 – є вже напрацьованою.

Експерт вважає такий удар серйозним успіхом Сил оборони України. Операція була проведена Головним управління розвідки Міністерства оборони, причому є дані об'єктивного контролю, які свідчать про ураження Су-57. Офіційна влада Росії може скасовувати цю інформацію, або спростувати.

"Російській публіки так звані зедвоєнкори підтверджують момент ураження Су-57. Росіяни, як завжди брешуть, називають Су-57 п'ятим поколінням, насправді він є літаком перехідного типу, призначений для знищення всіх видів повітряних цілей, ураження іноземних надводних цілей, здійснення моніторингу повітряного простору на великих відстанях", - пояснив Снєгирьов.

За словами експерта, інформація про те, що у Росії було усього 6 винищувачів Су-57 є неправдивою, адже за різними оцінками, їхня кількість до десяти.

"Навіть, якщо брати до уваги дев'ять літаків чи то 10 - це серйозна втрата для російських окупантів враховуючи те, що це літак все ж таки нового покоління і можливості виробництва зведені до нуля. Те, що ми маємо знати - літак є носієм ракети Х-69, саме цією ракетою була уражена Трипільська ТЕС і ця ракета Росії, на жаль, обійшла систему протиповітряної оборони України. Тому знищення носія ракет - це безпрецедентний випадок і можемо говорити про те, що ця тактика вже стає сталою. Якщо ще й згадати, що був уражений аеродром Моздок", - підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - це може поховати путінський режим: які настрої панують у російських елітах.