Президент ПАР висловився щодо миру в Україні: які дії підтримав

Президент ПАР висловив підтримку так званого мирного плану Китаю щодо врегулювання війни в Україні

Президент Південноафриканської Республіки Сиріл Рамафоса висловив підтримку "мирному плану" щодо російсько-української війни, запропонованому Китаєм і Бразилією, повідомляє CCTV за підсумками зустрічі Рамафоси з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

"Південна Африка підтримує "консенсус із шести пунктів", розроблений Китаєм і Бразилією для політичного врегулювання українського питання", — заявив Рамафоса.

Він також підкреслив, що між ПАР і Китаєм існує "взаємна довіра та глибока дружба", а також спільні позиції з багатьох міжнародних питань. Президент висловив подяку Китаю за підтримку в організації зустрічі лідерів БРІКС минулого року.

Зараз Рамафоса перебуває в Китаї з офіційним візитом і планує взяти участь у Саміті форуму китайсько-африканського співробітництва, який відбудеться з 4 по 6 вересня.

Раніше ПАР відмовилася підписати спільну заяву на Саміті миру у Швейцарії, що, за оцінками Financial Times, свідчить про збереження міжнародного впливу Росії в регіоні.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що весною цього року Китай і Бразилія узгодили свій план врегулювання війни в Україні, який складається з шести пунктів. Серед пропозицій - припинення бойових дій, визнання діалогу та переговорів як єдиного виходу, збільшення гуманітарної допомоги, захист цивільних і обмін військовополоненими.

Також план передбачає запобігання використанню ядерної, біологічної та хімічної зброї, а також підтримку міжнародного співробітництва в сферах енергетики, фінансів і торгівлі. За словами китайських представників, понад 110 країн позитивно відреагували на цю ініціативу.