Politico про війну в Україні: у Байдена зволікають з доленосним рішенням

ЗМІ зазначає, що США не хочуть, щоб Україна програла у війні, але все ще не роблять усе, що необхідно для її перемоги

Очікування щодо доленосного рішення Білого дому зростають. Президент США Джо Байден найближчими тижнями вирішуватиме, чи дозволити Україні використовувати ракети великої дальності для ударів по російській території. Це чергове рішення, яке визначатиме масштаб американської підтримки у цьому конфлікті. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Politico".

Видання зазначає, що офіційний Київ просить розширити список можливих цілей для ударів, щоб включити об'єкти вглиб Росії, з яких систематично злітають російські бомбардувальники, обстрілюючи мирні українські міста. Київ вважає це питанням захисту від російської агресії.

Автори матеріалу не вважають, що дозвіл Білого дому на удари в глиб території РФ може призвести до ескалації. Адже це прохання українців нічим не небезпечніше, ніж попередні прохання України щодо танків Abrams, винищувачів F-16 чи тактичних ракетних систем ATACMS.

Як пише видання, це більше про те, щоб надати Україні можливість ефективно захищати свою країну. Хоча Володимир Путін знову пригрозив, заявивши, що удари по Росії можуть призвести до конфлікту з НАТО, це поки що не змінило рішучості Байдена.

ЗМІ зазначає, що меседж Росії полягав у тому, що партнери по НАТО допоможуть Україні, але не настільки, щоб справді порушити статус-кво в самій Росії. Перемога України визначена відновленням незалежної та безпечної держави на своїх кордонах, отже передбачає зміни в Росії та знищення її імперіалістичного режиму. Але це та перемога, до якої Вашингтон не зобов'язувався.

"Вони не хочуть, щоб Україна програла, і вони не хочуть, щоб програла Росія. Така позиція є непримиренною", - сказав у кулуарах YES Ерік Крос, естонський парламентарій та колишній офіцер розвідки.

Politico пише, українська влада намагається довести, що перемога України можлива лише за умови чіткої та безперервної підтримки з боку західних партнерів. Тепер рішення залишається за Вашингтоном.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у США розповіли, до чого можуть призвести удари ЗСУ по складах боєприпасів у РФ.