Подружжя зрадників: СБУ затримала агентів РФ

СБУ викрила шпигунську мережу в Херсонській області

Служба безпеки України ліквідувала агентурну групу військової розвідки російської федерації, яка діяла на правобережжі Херсонщини. У складі шпигунської мережі були затримані подружжя та їхній спільник, які активно стежили за Силами оборони України.

За даними слідства, ця сімейна пара збирала інформацію про місця зосередження українських військових та техніки. Для цього вони систематично обходили територію, приховано фіксуючи геолокації. В разі виявлення військових об’єктів, шпигуни намагалися визначити кількість особового складу та види озброєння.

Аналогічні дії вчиняв і їхній спільник. Зібрану інформацію вони передавали своєму куратору, родичу подружжя, який з початку війни співпрацював з окупантами і пізніше втік до Краснодара.

Перебуваючи в росії, цей резидент отримував завдання від кадрового співробітника ГРУ і дистанційно вербував родичів та місцевих жителів. Після цього подружжя спробувало залишитися непоміченими та переїхало до Одеси під виглядом переселенців.

Проте кіберфахівці СБУ зафіксували їхню діяльність і затримали всіх трьох учасників. У них вилучили мобільні телефони з доказами комунікації з російськими спецслужбами. Затриманим висунули підозру за статтями Кримінального кодексу України, що передбачає до 12 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Служба безпеки України затримала у Києві агента воєнної розвідки РФ, більш відомої як ГРУ. Зловмисник коригував ракетно-дронові удари по місту та вчиняв підпали на об’єктах Укрзалізниці.

Крім того, Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції оголосив підозри 11 мешканцям Запорізької області у колабораційній діяльності. Оперативники зібрали докази, що вказують на їхню співпрацю з окупаційною владою у тимчасово захопленому Мелітополі.