Підрахувано кількість загиблих в окупації внаслідок підриву Каховської ГЕС

Жителі окупованих територій говорили з журналістами на умовах анонімності

Російські загарбники суттєво знизили число загиблих в тимчасово захоплених українських регіонах після підриву Каховської ГЕС . Але самі представники РФ оприлюднили дані, що загинуло мешканців.

Про це інформує агентство Associated Press. При цьому російська влада відмовилась надати коментар працівникам медіа.

Журналісти видання підкреслюють, що число жертв нараховує щонайменше сотню тільки в одному окупованому загарбниками райцентрі Олешки. В місті на момент затоплення проживало 16 тисяч людей. Тут зазначають, що точну кількість жертв в Олешках та межами міста можливо ніколи не бути відомою, навіть тоді, українська армія поверне територію та намагатиметься провести розслідування тут розслідування.

Журналісти спілкувались з кількома медиками, які проводили облік потонулих в місті, волонтером, який закопував загиблих та двома місцевими інформаторами, які передали розвіддані з Олешок представникам української Служби безпеки. Як вони стверджують, було вирито масові могили, тіла невідомих було кудись вивезено.

В агентстві наголошують, що представники російської влади взяли на контроль виписку свідоцтв про смерть. Загарбники відразу забирали останки загиблих, стосовно яких не були подані запити від рідних, і не дозволили медикам і волонтерам вести облік померлих, погрожуючи за це.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що в Укргідроенерго назвали вартість та терміни будівництва нової Каховської ГЕС. Генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота повідомив, що вартість будівництва нової дамби на Каховській ГЕС становить близько 1-1,2 млрд доларів. Термін відбудови гідроелектростанції займе сім років.