Підготовка до найгірших сценаріїв. Яку норму виключили із законопроєкту про мобілізацію

Народні депутати вирішили відмінити категорію «обмежено придатних» для чоловіків призовного віку. Про це в коментарі Liga.net повідомив нардеп Юрій Здебський

Член комітету з оборони, народний депутат від "Слуги народу" Юрій Здебський повідомив, що у законі №10313 більше не буде категорії "обмежено придатних" для чоловіків призовного віку, залишається лише визначення "придатність або непридатність".

Головна мета цього закону - мобілізувати людей, формувати резерв та захищати нашу країну, підкреслив нардеп.

За його словами, законом запроваджується проста категорія: або ви придатні, або вас вважатимуть непридатними й забудуть. Наприклад, говорить політик, людина може бути водієм, але не підійдете для служби в штурмових військах, якщо у неї обмеження у фізичних можливостях.

За словами депутата, таке рішення мотивоване підготовкою до тривалої війни та найгіршими можливими сценаріями. Крім того, закон передбачає першочергову військову освіту: людина віком від 18 до 25 років має пройти військову підготовку, отримати військову спеціальність та бути внесеною до військового обліку.

Усі особи віком від 25 до 60 років, які є придатними за станом здоров'я, будуть зобов'язані до військової служби і мають бути готовими вступити до строю. Це означає, що вони або підпадатимуть під призов, або зможуть бути відправлені у стрій - це передбачено законом, додав нардеп.

Здебський підкреслив, що визначення придатності або непридатності до військової служби буде регулюватися військово-лікарською комісією.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що оборонний комітет Верховної Ради уже місяць розглядає поправки до законопроєкту про мобілізацію. Наразі розглянуто десь половина поправок із 4 000 зареєстрованих.

Разом з тим, у НАТО рекомендують Україні посилити мобілізацію.