Перемога за очками чи нокдауном: як повинна завершитися війна

Ключовим для перемоги чи поразки є те, що відбувається на полі бою, сказав в інтерв’ю Укрінформу історик Сергій Плохій

На Глобальному саміті миру не могли завершити війну в Україні, за теперішніх умов, це – просто нереально, вважає Сергій Плохій, український історик, директор Гарвардського українського наукового інституту.

Експерт нагадав, що на цьому саміті була представлена одна сторона у цій війні та її союзники, а війни закінчуються або перемогою однієї сторони, або досягненням якогось компромісу.

"Те, що ми почули днями з Москви, просто обрізає усі можливості та вибиває, фактично, платформу з-під позиції будь-кого, хто говорив, що можна досягти компромісу на підставі того, що запропонував Путін", - відзначив експерт.

На його думку, попри всі неадекватні заяви Путіна, частина світу таки хотіла б домовитися із ним. Проте, чим більш неадекватні заяви робить кремлівський диктатор, тим більше країн змінюють свою позицію із приводу переговорів.

Щодо перемоги, то, як вважає історик, Україна може прагнути перемоги по очкам.

"Є перемоги, як у боксі – нокаутом чи нокдауном. Такою була перемога 1945-го року. А є перемоги – по очках. Як перемога у холодній війні. Тож думаю, нам треба намагатися перемогти нокдауном, але перемога по очках – теж перемога. Бо це збереження нашого існування, незалежності й гарантії безпеки на майбутнє. Теоретично війна, у розумінні військових дій, може закінчитися сьогодні. Але це не означатиме закінчення війни. Згадаймо, як було у 2015 році. Тоді було не закінчення, а перенесення війни. Такі варіанти також можливі", - вважає історик.

За його словами, світ за останні сто років представив нам різні моделі перемог та поразок. Однак ключове – і для перемоги, і для поразки – це те, що відбувається на полі бою.

"Не має бути ілюзій, що на полі бою щось іде не так, як треба, і це раптом виправить Саміт у Швейцарії. Дипломати оформлюють результати того, що досягли чи втратили військові на фронті", - підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, що Путін виставив Україні неадекватні вимоги.