Окупанти мають просування на фронті: де проходили штурми

Нова карта бойових дій свідчить про успіхи ворожих військ

Ворог просунувся біля Стельмахівки на Харківщині, у Гродівці та Українську на Донеччині. Тривають бої у районі Желанного Першого. Про це повідомляють аналітики проекту DeepState в пояснювальній записці до оновленої мапи бойових дій, повідомляє портал "Коментарі".

За даними Інституту вивчення війни (ISW), російські війська продовжили наземні атаки на північ від Харкова в районі Глибокого та на північний схід від Харкова в районі Вовчанська 16 та 17 вересня. Російські блогери стверджували 16 і 17 вересня, що українські війська контратакували в районі Глибокого та у Вовчанську біля "мукомольного млина", можливо, маючи на увазі паровий млин, розташований безпосередньо на північ від Вовчанського агрегатного заводу в центрі Вовчанська.

"У поєднанні з відсутністю нещодавніх російських заяв про російський контроль над агрегатним заводом та нещодавніми геолокаційними кадрами обстрілу російськими військами позицій піхоти на заводі, ці заяви про контратаки підтверджують оцінку ISW про те, що українські війська нещодавно просунулися в районі заводу".

Представник оперативно-тактичного угруповання "Харків" полковник Віталій Саранцев повідомив 17 вересня, що російські війська все частіше використовують призовників для проведення логістичних операцій на території Росії для підтримки російських операцій на Харківському напрямку та вивільнення військовослужбовців, які раніше виконували допоміжні завдання для проведення наступів.

Російські війська продовжували наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна 17 вересня, але не досягли підтверджених успіхів. Російський блогер стверджував, що окупанти продовжували просуватися у напрямку Колесниківки та Кругляхівки та на 2,8 км углиб від Невського Новосадова, але ISW не спостерігав візуального підтвердження цих заяв. Російські блогери також стверджували, що українські війська зберігають позиції у західній Стельмахівці (на південний схід від Куп'янська), де точаться бої.




Російські війська продовжували обмежені наступальні операції на Сіверському напрямку 17 вересня, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Російське джерело стверджувало, що окупанти просунулися в районі Верхньокам'янського, але ISW не виявив доказів цієї заяви.

Окупанти продовжили наступ у напрямку Часового Яру 17 вересня, але підтверджених змін на лінії фронту не було. Російські блогери заявили 17 вересня, що їхні війська перетнули канал Сіверський-Донець Донбас у напрямку Ступочек, просунулися на південний захід від природного заповідника Ступки-Голубівське 2 і просунулися в межах Жовтневого мікрорайону (східна частина Часів Яру). ISW повідомив 16 вересня, що геолокаційні кадри підтверджують російські наступи через канал Сіверський-Донець Донбас у напрямку Ступочек, але не побачили підтвердження останніх двох заяв.

Ворог нещодавно просунувся на схід і південний схід від Покровська на тлі наступальних операцій у цьому районі 17 вересня. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 і 17 вересня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на північний схід від Новокалинового, на північний захід від Архангельського, у центральній та північно-західній частині Гродівки та на південний захід від Михайлівки. Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 17 вересня, показують, що ворожі підрозділи піднімають кілька прапорів в Українську, що вказує на те, що російські війська нещодавно захопили село.



Російський блогер стверджував, що окупанти просунулися на 850 метрів на північ від Новогродівки та захопили шахту Новогродівки та прилеглий терикон, а інший російський блогер стверджував, що ворог захопив Желанне Перше. Проте ISW не виявив підтвердження цих заяв.

Крім того, окупанти нещодавно просунулися у напрямку Вугледара. Геолокаційні кадри, опубліковані 17 вересня, показують, що російські війська нещодавно трохи просунулися на північний схід від Костянтинівки. Пропагандисти стверджують, що російські війська також просунулися на два кілометри на південний схід від Водяного і просунулися поблизу самого Вугледару.

16 та 17 вересня на заході Запорізької області в районі Роботино тривали позиційні бої. Російське джерело продовжувало стверджувати, що російські війська просунулися в районі Кам'янського (приблизно за 35 км на північний захід від Роботино), але ISW не виявила підтвердження цієї заяви.