Обіцяного NASAMS не буде: чому Канада зволікає з передачею зброї Україні

Канада не може передати обіцяний NASAMS Україні, оскільки їй не вистачає коштів від Штатів

Канада досі не передала Україні обіцяного зенітного ракетного комплексу NASAMS, оскільки їй не вистачає коштів від Сполучених Штатів. Угода знаходиться у підвішеному стані. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Edmonton Journal".

Міністр національної оборони Білл Блер під час візиту до Едмонтона цього тижня заявив, що пов'язана з NASAMS для України проблема закладена на державному рівні. Торік Канада виділила кошти на закупівлю системи за контрактом із США. Але коаліційна закупівля все ще перебуває у підвішеному стані.

Блер зазначив, що американці мають забезпечити фінансування, щоб завершити контракти. За його словами, без угоди на купівлю знадобилися б роки на звичайний процес закупівлі.

"Ми намагалися прискорити цей процес. На жаль, американці зіштовхнулися із деякими проблемами у власному фінансуванні, - констатував Блер.

Він додав, що всі сторони розуміють важливість цього проекту та "сильне відчуття терміновості".

NASAMS - це норвезький пересувний зенітно-ракетний комплекс, здатний випустити 72 ракети за 12 секунд. Його застосовують для збивання літаків, вертольотів та крилатих ракет у радіусі до 40 кілометрів. ЗРК розроблено норвезькою компанією Norwegian Kongsberg та американською Raytheon.

У січні 2023 року Канада заявила про намір купити у США NASAMS та передати його Україні.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у США минулого тижня відбувся "супервівторок", який остаточно визначив чинного президента-демократа Джо Байдена і його попередника-республіканця Дональда Трампа як основних кандидатів від своїх партій у передвиборних перегонах, що розгортаються. З чим залишається невизначеність – то це із виділенням допомоги Україні, яку продовжують гальмувати у Палаті представників. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" внутрішньополітичні події у США та те, що важливо розуміти Україну.