Новий президент Ірану зробив несподівану заяву про війну в Україні

Іран заявив, що не схвалював російську агресію проти України.

Президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив, що його країна прагне переговорів з Заходом щодо війни в Україні. Крім того, Пазешкіан додав, що Тегеран не підтримував агресію Росії проти України.

Новий президент Ірану Масуд Пезешкіан під час участі в Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку виступив перед журналістами та відповів, що прагнув переговорів із Заходом щодо війни Росії проти України та додав, що Іран заперечує надання Кремлю ракет, адже він засуджував "агресію" під час конфлікту.

"Ми готові сісти з європейцями та американцями для діалогу та переговорів. Ми ніколи не схвалювали російську агресію проти української території", – сказав Пезешкіан.

Нагадаємо, що США та інші європейські країни звинуватили Іран у передачі балістичних ракет Росії для використання в Україні. Тегеран постійно заперечує цю інформацію, однак партнери України вказують на готовність посилити санкції проти Ірану через поглиблення військової співпраці з Росією.

Масуд Пезешкіан був обраний у липні, після аварії попереднього президента Ірану Ібрагіма Раїсі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Іран відправив балістичні ракети до Росії, однак не надав пускових установок. У США пояснили причину цього рішення Тегерану. Росія має альтернативні пускові установки, які можна використати для іранських ракет, а відправка громіздкої техніки сприяла б швидкому виявленню таємних поставок з Ірану до Москви.

Також "Коментарі" писали про те, чому ексміністр оборони РФ Сергій Шойгу здійснив візит до Ірану та які він несе ризики для України.