Новий цинізм окупантів: шантажують українців похоронами

Окупанти змушують українців отримувати російські паспорти, щоб організувати похорони на окупованих територіях.

Окупаційні адміністрації тимчасово окупованих територій України запровадили новий інструмент тиску на місцевих мешканців. Окупанти вимагають російські паспорти, щоб поховати померлих на тимчасово непідконтрольних територіях України. Про це повідомляє портал "Коментарі" на заяву директорки "Східної правозахисної групи" Віри Ястребової.

Адвокатка Віра Ястребова розповіла, що на тимчасово окупованих територіях України окупанти вимагають паспорт РФ для проведення поховання. За її словами, на цих територіях працює одна компанія, яка є монополістом та встановлює правила поховання.

"На сьогоднішній день поховати людину неможливо без "договору" з "государственной корпорацией "РИТУАЛ"". Ця контора є монополістом у ритуальних послугах на тимчасово непідконтрольних територіях України", - заявила Ястребова.

Юристка наголошує, що тільки через цю компанію можливо отримати місце для поховання, викопати могилу на цвинтарі, а також відвезти тіло померлого в морг або на місце поховання.

Однак, не всі українці можуть скористатись послугами цієї компанії, яка укладає такі договори лише з тими, хто має паспорт РФ. Крім того, за словами Ястребової вартість похорону на окупованих територіях у багатьох випадках є непосильною для місцевих та оцінюється від 80 тис. рублів.

Щоб отримати компенсацію, також потрібно мати російський паспорт, однак вона становить лише десяту частину від вартості договору, який пропонує російська компанія на окупованих територіях.

"Так звана компенсація на проведення похорону виплачується родичу померлого лише при наявності у заявника паспорта громадянина РФ. Обов'язковою умовою отримання компенсації одержувач має пред'явити свій російський паспорт. З 1 лютого 2024 року сума компенсації не перевищує 8370, 20 руб", - повідомила директорка "Східної правозахисної групи".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що окупанти погрожують відбирати новонароджену дитину у батьків, які не мають російських паспортів.

Також "Коментарі" писали, що росіянам видають пільгову іпотеку, щоб вони заселяли тимчасово окуповані території України. Таким чином Росія хоче отримати лояльне населення на українських територіях.