Нова загроза від РФ. Окупанти масово використовують дешеві дрони

Росіяни вигадали протидію українській ППО

Російські загарбники почали використовувати дешеві безпілотники, призначені для виявлення та фотографування систем української протиповітряної оборони.

Як розповів агентству Reuters представник української військової розвідки Андрій Черняк, два нові типи БПЛА, які окупаційні війська використовували у п'яти атаках за останні два-три тижні, були виготовлені з пінопласту та фанери.

Він розповів, що один із типів дронів оснащений камерою та SIM-картою українського мобільного оператора для надсилання зображень російським військовим.

"Вони визначають, де розташовані наші мобільні групи, де знаходяться кулемети, які можуть їх знищити. Вони намагаються отримати уявлення про те, де розташовані всі наші засоби ППО", - розповів Андрій Черняк.

Видання пише, що це свідчить про те, що Росія прагне адаптувати свою тактику та випробувати нові технології, щоб отримати перевагу під час щоденних ракетних та безпілотних ударів по українських містах та інфраструктурі.

За словами Андрія Черняка, нові російські безпілотники з камерами дуже схожі на звичайні "Шахеди" та літають групами.

"Новий тип безпілотників РФ не містить вибухової речовини або містить лише невеликий заряд та використовується як приманка. Але оскільки із землі він практично не відрізняється від звичайного ударного БПЛА, його все одно необхідно збивати. Однак це потенційно може видати місцезнаходження систем ППО України", - пояснив він.

За його словами, нові російські безпілотники, ймовірно, коштують лише $10 тисяч за одиницю, що робить їхнє виробництво набагато дешевшим, ніж ракети ППО, якими дрони доводиться збивати.