Не ескалація, а примушення до миру: що каже міжнародне право щодо "вторгнення" на Курщину

Україна, згідно із міжнародним правом, маж право на самооборону

Згідно ст. 51 Статуту ООН Україна має “невід’ємне право на індивідуальну або колективну самооборону, якщо відбудеться збройний напад” на неї, про це повідомляє колишній посол України в США Валерій Чалий.

Окрім того, за його словами, саме збройна агресія РФ, підтверджена не лише де-факто вторгненням і тимчасовою окупацією регулярними російськими військами території України, але й багатьма документами ООН та інших організацій та й самою Україною, проти України стала підставою для застосування Україною права на самооборону.

"Україна може не утримуватися від застосування сили відносно РФ", - відзначив Чалий.

При цьому, за його словами, в разі реалізації права на самооборону – воно може здійснюватися й на території агресора - на землі, в повітрі, на морі включно.

Також Чалий додав, що всі засоби для оборони, включно з наданими партнерами озброєннями та технікою можуть бути використані

При цьому дипломат підкреслив, що здійснюючи право на самооборону та відповідні військові дії, Україна не тільки захищає себе, а й робить внесок у вирішення головного завдання сучасного міжнародного права – забезпечити мир та зберегти світовий правопорядок.

"Висновок: такі потенційні дії проти агресора не розглядаються, як така ж агресія, а лише як ОБОРОНА та ОЗБРОЄНИЙ ЗАХИСТ. Тому говорити: “агресія” – НЕПРАВИЛЬНО; “самооборона”, “озброєний захист” – ПРАВИЛЬНО; “вторгнення” – НЕПРАВИЛЬНО; “відновлення територіальної цілісності й суверенітету” – ПРАВИЛЬНО; “ескалація” – НЕПРАВИЛЬНО; “примушення до миру” – ПРАВИЛЬНО", - заявив Чалий.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Бундестазі не проти використання Україною німецьких танків у РФ.