Названо справжні причини ракетних ударів по електростанціям України

Як ворог намагається знизити ефективність Збройних сил України

Протягом останніх днів ворог активно обстрілює критичні об'єкти інфраструктури в Україні й останнім був ракетний удар по Харківській ТЕЦ, де постраждали її працівники. "Коментарі" вирішили поцікавитись в експертів, якою є справжня мета такої поведінки окупанта і чи вплине це на економіку нашої країни.

Знеструмлення Запорізької АЕС та обстріли ТЕЦ – це ланки одного ланцюга

Економічний експерт та співзасновник аналітичного центру "Українська фабрика думки" Юрій Гаврилечко переконаний, що головною метою руйнації нашої критичної інфраструктури є зменшення спроможності України до опору.

"Саме від економічної спроможності залежить те, наскільки ефективно будуть діяти наші Збройні сили. Сучасна війна це не тільки безпосередньо героїзм людей, а й забезпечення армії усім необхідним. Нам безумовно допомагають партнери, але це не означає, що вони будуть усім її забезпечувати. Чим гіршою є ситуація в економіці України, тим складніше нашій армії буде воювати. Знищення об’єктів інфраструктури та зокрема генеруючих потужності робиться насамперед для того, щоб зменшити спроможність української армії через неспроможність економіки", - переконаний співрозмовник.

Експерт також зауважив, що знеструмлення Запорізької АЕС і обстріл ТЕЦ є подіями однієї мети окупанта.

"Майже одночасно відбулося дві події – окупанти повністю знеструмили Запорізьку АЕС і в цей самий день завдали ракетних ударів по ТЕЦ в різних областях. Скоріш за все, це абсолютно скоординовані дії, які свідчать про те, що єдиним варіантом розв'язання проблеми з російськими окупантами є їхнє фізичне знищення. І тут жодних дипломатичних варіантів бути не може", - сказав він.

Резюмуючи Гаврилечко наголосив, що електрична енергія в час війни є важливою не тільки для населення, а й для армії

"Зараз осінь, а відповідно потреби в електроенергії зростають і для потреб тилу, і військових. Пересидіти на дровах не вдасться. Без електроенергії важко буде забезпечувати армію військовою амуніцією, одностроями та безліччю речей які ми маємо і можемо виготовляти. Починаючи від шкарпеток і закінчуючи саперними лопатками. А без електроенергії це є неможливим", - наголосив експерт з економіки.

Ворог намагається представити Україну як ненадійного партнера

Своєю чергою експерт з політичних та економічних питань Георгій Біркадзе вважає, що така руйнуюча тактика ворога буде однією із найскладніших проблем цьогорічного опалювального сезону.

"Обстріли ТЕЦ у Харкові вчергове доводять, що нинішнього опалювального сезону головною проблемою для країни будуть не стільки достатні об'єми газу чи вугілля, які завжди в цю пору обговорювались найбільш гостро, а наслідки непрогнозованих ударів ворога по енергетичній інфраструктурі", - переконаний Біркадзе.

Однією з причин такої поведінки окупанта він називає намагання примусити українську владу піти на переговори з РФ.

"Цілей у такій поведінці ворога декілька. По-перше, нанести чергову порцію економічних втрат країні та змусити таким чином Київ піти на переговори, яких так потребує росія, щоб використати цей момент в якості тактичної паузи для перегрупування військ, їх додаткового озброєння, в тому числі й шляхом зовнішнього постачання, а також планування нових наступальних дій. По-друге, зробити непридатними до життя території, наближені до росії та псевдоутворень ДНР і ЛНР, шляхом каскаду техногенних катастроф, що можуть виникнути через вимкнену електроенергію, чи пошкоджені газопроводи в зимовий період", - впевнений він.

Крім того, на думку експерта, якою він поділився з порталом "Коментарі", пошкоджуючи нашу критичну енергетичну інфраструктуру росія буде також намагатися виставити Україну в якості ненадійного партнера, що не здатний виконати зобов'язання щодо важливих для багатьох європейських країн в нинішній період експортних поставок електроенергії. А це, за його словами, втрата не лише економічна, але й репутаційна в очах західного суспільства, яку очевидно буде підігрівати інформаційно кремлівська пропаганда.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, в яких областях вже вдалося відновити постачання електроенергії.