Названа умова, за якої саміт миру стане успішним для України

Саміт миру навіть без Китаю та Саудівської Аравії буде успішним для України, якщо в ньому візьмуть участь понад сто країн, заявив в ефірі Freedom політолог Володимир Фесенко

Неучасть Саудівської Аравії, як і Китаю, у Глобальному саміті миру не є критичною для України, якщо у конференції в Швейцарії візьме участь понад 100 країн, вважає політолог Володимир Фесенко.

При цьому експерт відзначив, що участь Саудівської Аравії у Глобальному саміті миру була б бажаною, тим більше, що вона брала участь у підготовчому процесі. Фесенко нагадав, що саме в Джидді, що в Саудівській Аравії, за сприяння саудівського спадкоємного принца Мухаммеда бін Салмана відбулася міжнародна зустріч, присвячена мирному завершенню російсько-української війни.

За словами політолога, ситуація з Саудівською Аравією багато в чому нагадує ситуацію з Китаєм. Справа у тому, каже експерт, що Саудівська Аравія, як і Китай та низка інших країн, наприклад, Бразилія, претендує на роль посередника. Однак таке ставлення до мирних ініціатив України змушує змінювати ставлення до цих країн. Вони більше не сприймаються Україною як нейтральні, підкреслив Фесенко.

За його словами, Україна сприйматиме ці країни як партнерів Росії, які підтримують російську позицію, це впливатиме на подальше ставлення України до них.

При цьому Фесенко підкреслив, що неучасть Саудівської Аравії і Китаю не є критичною. За його словами, якщо у Саміті миру в Швейцарії візьме участь понад 100 країн, це вже буде великим успіхом. Звісно, було б ще краще, якби участь взяли Китай, Саудівська Аравія та інші країни. Але наразі головне — забезпечити проведення мирної конференції з широкою участю країн і високим рівнем представництва, відзначив експерт.

Також, за його словами, важливо, щоб на саміті був ухвалений підсумковий документ, який хоча б частково підтримував формулу миру президента Зеленського. Це посилило б переговорні позиції України у подальших мирних переговорах, підсумував політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" повідомляв, що на саміт миру не приїде Байден, втім – це не критично для України.