Напруженість між Україною та США посилюється: чому дивує позиція Вашингтона

Білий дім вважає атаки на НПЗ Росії безрозсудними і здатними призвести до зростання цін

Офіційний Київ розглядає удари по російських НПЗ як важіль впливу на Москву, яка веде війну проти України. У США побоюються, що це призведе до зростання світових цін на енергоносії і викличе агресивніші дії Росії всередині України. Як передає портал "Коментарі", про це пише видання "Washington Post".

ЗМІ зазначає, що прохання американських чиновників припинити удари по НПЗ викликало роздратування у президента України Володимира Зеленського та його помічників, вони відмахнулися від нього. При цьому Вашингтон продовжує наполягати. Однак замість прислухатися до прохань США Україна подвоїла удари по російських об'єктах, включаючи атаку 2 квітня на третій за величиною нафтопереробний завод Росії.

Автори матеріалу зазначають, ці інциденти посилили напруженість у відносинах, оскільки Київ чекає, чи Конгрес прийме пакет допомоги у розмірі 60 мільярдів доларів, тоді як російські війська пробивають українські позиції на лінії фронту. З січня Україна вже вразила понад десяток нафтопереробних заводів і вивели з ладу щонайменше 10% потужностей російських НПЗ. На цьому фоні світові ціни на нафту досягли шестимісячного максимуму, коли Байден активізує свою передвиборчу кампанію.

Зазначимо, у свою чергу глава МЗС України Дмитро Кулеба каже, що критика ударів України по нафтопереробних заводах країни-агресора "не має причинно-наслідкового зв'язку". Так міністр прокоментував нещодавню заяву голови Пентагону Ллойда Остіна про те, що Україна варто все ж таки відмовитися від ударів по російських НПЗ.

"Послухав пана Остіна. Дуже великий друг України, багато для нас зробив - але ось у цьому питанні, чесно, я не бачу причинно-наслідкового зв'язку. Коли в Росії вибухає нафтопереробний завод, то ми бачимо появу проблем на російському енергетичному ринку, але я не бачу проблем на світовому", – прокоментував Кулеба.