На Заході рекомендують Україні відмовитися від територій: які ще неприйнятні ідеї

Україну закликали реально оцінити свої можливості у війні

Для досягнення перемоги Україні та її західним союзникам необхідно реалістично оцінити поточну ситуацію та визнати, що наразі вони не мають переваги, пише The Economist.

Журналісти вказують на важливість того, щоб Захід переконав Володимира Зеленського відмовитися від ідеї військового повернення всіх захоплених Росією територій, оскільки для цього Україна не має достатніх ресурсів і військових можливостей.

Видання підкреслює, що Україні потрібен не лише "план перемоги", як запропонував Зеленський, але й термінова зміна стратегії, яка дозволила б уникнути катастрофи. Є ризик, що українські оборонні лінії можуть зазнати краху раніше, ніж Росія вичерпає свої ресурси, тим більше, що енергетична інфраструктура країни вже серйозно пошкоджена, а підтримка з боку Заходу поступово слабшає.

Крім того, зазначає видання, нібито зростає внутрішня втома українського суспільства від війни, і поглиблюється розрив між прагненням до повної перемоги та реалістичними можливостями для її досягнення. Ця втома відчувається не тільки всередині країни, але й серед міжнародних партнерів. На думку The Economist, Зеленський і його союзники повинні реально оцінити ситуацію: спроби повернути всі території, зокрема Крим, можуть призвести до втрати підтримки Заходу і розколу в українському суспільстві. Натомість головним пріоритетом має стати збереження незалежної та демократичної України, орієнтованої на Захід.

Незалежно від результатів майбутніх виборів у США, ключовим завданням залишається збереження підтримки західних партнерів та єдність українського суспільства. Для цього необхідно чітко визначити, що саме є перемогою у цій війні. Західним партнерам України слід допомогти Зеленському переконати народ, що підтримка Заходу є вирішальною для успіху. Хоча президент прагне повного звільнення всіх окупованих територій, включно з Кримом, у України бракує ресурсів для досягнення цієї мети у найближчій перспективі, відзначає видання.

Видання зазначає, що ні Зеленський, ні західні країни не повинні офіційно визнавати анексію Росією українських територій, але питання їх повернення повинно бути довгостроковою метою. Як більш реалістичну ціль Україна має зосередитися на збереженні лінії фронту та розвитку як процвітаюча демократія, інтегрована в західний світ. Це також буде вважатися перемогою.

Якщо Зеленський погодиться на цей підхід, західні лідери повинні підтримати його, надавши Україні більше військової допомоги та гарантії безпеки. Якщо Україна зможе зупинити просування Росії на фронті, це продемонструє безглуздість нових російських наступів. Це може стати ключем до завершення активних бойових дій, незалежно від того, чи буде підписано офіційну мирну угоду.

Також США повинні чітко окреслити перспективи вступу України до НАТО, але виключити з цього процесу окуповані території та запевнити, що на території України не будуть розміщені іноземні війська у мирний час.

The Economist застерігає, що нестабільна Україна може становити загрозу для Заходу. Корупція та націоналістичні настрої зростають, і якщо українці відчують себе зрадженими, Путін може використати це для створення нових радикальних угруповань, що воюватимуть проти Заходу та НАТО. Аналогічна ситуація вже склалася на Донбасі після 2014 року, коли частина місцевого населення перетворилася на проросійські сили.

Журналісти резюмують: для Зеленського та його союзників розробка нової стратегії вимагатиме рішучості та сміливості, однак тільки це може допомогти запобігти поразці України та зберегти стабільність у регіоні.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Трампа вважають, що Зеленський може відмовитися від територій заради миру.