На Заході не розуміють категоричності України у питанні територій: який підхід пропонують

На Заході хочуть, щоб Україна діяла «більш гнучко» у питанні завершення війни

Україна вимагає повного виведення російських військ зі своєї території та прагне вступу до НАТО як умову для завершення війни. Однак західні союзники наполягають на більш гнучкому підході до припинення вогню, повідомляє Bloomberg.

Зокрема, видання із посиланням на українських посадовців та джерела, близькі до НАТО, відзначає, що президент України Володимир Зеленський нібито може розглянути можливість гнучкого плану для завершення війни. Українські чиновники визнають, що війна потребує свого "еншпілю" — кінцевого етапу.

Видання відзначає, що у рамках закритих переговорів із союзниками, Сполучені Штати попросили Київ розробити план потреб на 2025 рік, який охоплює військову техніку, фінансову допомогу та інші аспекти підтримки України.

Водночас офіційні представники не обговорювали можливість поступок Росії, адже президент Зеленський категорично відкидає таку можливість. Проте, за даними видання, все більше союзників розглядають варіант мирного врегулювання конфлікту через переговори.

Одне з джерел видання повідомило, що українські посадовці, ймовірно, використовують "елемент стратегічної невизначеності", оскільки план перемоги Зеленського поки не був оприлюднений. Інші чиновники зазначили, що на президента США Джо Байдена чинять тиск, аби він офіційно запросив Україну до НАТО. Це могло б стати важливим аргументом під час можливих переговорів із Кремлем.

Нагадаємо, портал "Коментарі" повідомляв, що Financial Times розповідав про пропозицію союзників надати Києву сильні гарантії безпеки, але з умовою, що Україна має погодитися на дипломатичне повернення окупованих територій у майбутньому в обмін на вступ до НАТО.