Місія ООН пояснила свій прогноз про відключення світла взимку

У Місії ООН з моніторингу дотримання прав людини в Україні заявили, що цієї зими українцям слід очікувати відключення електроенергії тривалістю від чотирьох до 18 години на добу.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні пояснила, що вчорашній прогноз щодо тривалих відключень світла взимку через можливі російські атаки є лише одним із передбачуваних сценаріїв, і це найбільш песимістичний варіант.

Про це заявила заступниця голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Ноель Калхун, повідомляє РБК-Україна з посиланням на її виступ в ефірі "Громадського радіо".

"Наш звіт дійсно згадує про широкий діапазон можливих відключень світла, від 4 до 18 годин щодня. Ми спираємося на думки різних експертів. Я розумію, що всі хотіли б мати точний прогноз, але цей діапазон просто свідчить про те, що існують різні сценарії і фактори. 18 годин – це найгірший можливий сценарій", – зазначила Калхун.

Вона підкреслила, що на даний момент точні прогнози неможливі, оскільки ситуація залежить від багатьох факторів, зокрема від того, наскільки сильними будуть російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру.

"Найважливіше – це вплив на цивільне населення, який буде залежати від того, чи здійснюватимуть російські війська нові атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури", – додала заступниця голови місії ООН.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що у зимову пору року Україна ризикує зіткнутися з відключеннями електроенергії, які триватимуть до 18 години на добу. Масштаби відключень залежатимуть від низки ключових факторів. По-перше, від того скільки потужностей українські фахівці зможуть відновити до початку зими. По-друге, від того, наскільки холодною вона буде. І найголовніше, третім важливим фактором є те, наскільки руйнівними будуть нові російські удари по енергетичній інфраструктурі. Але навіть за умовно позитивного сценарію, українців все одно чекають труднощі.