Мирні переговори України та РФ. Чому активізувалися Китай та Туреччина

Протягом останнього часу Китай та Туреччина знову підняли тему організації мирних переговорів між Україною та РФ. Як відзначив в ефірі Freedom дипломат Руслан Осипенко, обидві країни побачили для себе «вікно можливостей»

Піднімаючи питання переговорів між Україною та Росією, Китай бачить себе у ролі так званого посередника глобального рівня, відзначає Руслан Осипенко. Пекін стверджує, що займає у цьому питанні нейтральну позицію, проте, за словами дипломата, це не так, його позиція – промосковська.

Разом з тим, каже Осипенко, Туреччина хоче отримати роль регіонального посередника і стати таким собі містком між Заходом та Росією. Таким чином Анкара планує отримати для себе певні вигоди у відносинах з усіма учасниками процесу. При цьому, як відзначив дипломат, якщо роль Туреччини як посередника буде міцніти, то вона зможе просити для себе реалізації своїх національних інтересів.

Як вважає дипломат, і Китай, і Туреччина побачили зараз для себе "вікно можливостей" і намагаються ним скористатися.

За його словами, це вікно можливостей відкрила саме Росія, яка протягом останніх пів року вела інформаційну спецоперацію і змогла схилити ситуацію на свою користь. При цьому Осипенко визнає, що зараз у РФ сильніша дипломатична позиція, а от Україна у цьому питанні дуже слабка.

На фоні цього і відбувається активізація Китаю та Туреччини, які пропонують організувати переговори та надати для них майданчик.

"Вони побачили просто, що змінилася геополітична ситуація, і розглядають це як вікно можливостей для перемовин”,
— каже Осипенко.

Нагадаємо, нещодавно президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що прийшов час дипломатії у вирішенні питань війни в Україні. Він підкреслив, що його країна готова надати майданчик для переговорів між Україною та РФ.

Разом з тим, колишній президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що з українською владою неможливо вести конструктивні перемовини. За його словами, вони можливі при зміні влади в Україні і то тоді, коли нові люди прийматимуть "нові реалії", які склалися на землі.