Любов українців до Залужного згасне: соціолог назвав головні причини

Високі рейтинги довіри до Залужного до певної міри пояснюються тим, що його досі ніхто серйозно не критикував, каже Володимир Паніотто

Високий рейтинг довіри українців, який зараз має Валерій Залужний – не обов’язково означає, що на реальних виборах він зможе отримати чимало голосів. Про це сказав очільник Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, відповідаючи на запитання "Главкому".

Експерт пояснив, що рейтинг довіри до кандидата не обов’язково перетікає в рейтинг електоральний. "Бо рейтинг довіри – це абсолютний показник, він пов'язаний з однією конкретною людиною. А рейтинг електоральний – відносний показник, він залежить від того, хто із цією людиною поруч у списку", – пояснив Паніотто.

Як продовжив соціолог, рейтинг Залужного з часом почне знижуватись, зокрема, коли він справді захоче брати участь в якомусь виборчому процесі.

"Те, що нині показують заміри, це найвища точка для Залужного. Його поки що ніхто суттєво не критикував, а коли почнеться кампанія, почнуться нагадування, що він дисертацію захищав у Ківалова тощо. Після початку кампанії рейтинг у нього знизиться – це закономірність", – пояснив експерт.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що у Британії сказали, чи зможе Залужний як посол переконати Лондон відправити війська в Україну. Як підкреслив Глен Грант, роллю генерала Валерія Залужного стане роль посла, а не славетного аташе з питань оборони. При цьому він додав, що суспільство має розуміти, що насправді роль посла набагато складніша.

За його словами, чинний уряд Британії налаштований на те, щоб у всіх аспектах надавати допомогу Україні, але це не стосується розгортання військ. Глен Грант висловив сумнів, що Залужний зможе якось вплинути у цьому питанні на офіційний Лондон. При цьому він вважає, що першочерговим завданням генерала стане саме збереження та зміцнення тих відносин, які вже існують між Україною та Британією.