Курська операція поглинула дефіцитні ресурси ЗСУ: чому у ЄС критикують український наступ на РФ

Хоча росіяни, вочевидь, зазнають більших втрат, Росія переносить їх загалом легше і тому може собі їх дозволити, заявив Еміль Кастехельмі

Курська операція, на думку аналітика відкритих даних Еміля Кастехельмі з фінського проекту Black Bird Group, не принесе Україні стратегічного військового успіху, але вже забрала частину дефіцитних ресурсів і, ймовірно, продовжить їх витрачати. Він зазначив в інтерв'ю Радіо Свобода, що ця операція подовжила активну лінію фронту, що створює додаткові виклики для України.

Кастехельмі звертає увагу на те, що частина українських військ, які беруть участь в операції на Курщині, була перекинута з Донбасу, де триває російський наступ. Аналітик підкреслює, що Україна, маючи стратегічні резерви, вирішила використати їх не на сході для стабілізації ситуації, а на Курщині. Це викликає певні критичні настрої серед солдат і аналітиків, оскільки Росія досягла там значних успіхів.

Особливе значення аналітик надає містам Покровськ і Торецьк, які були важливими логістичними хабами для ЗСУ. Втрата цих міст може призвести до подальшого просування російських військ.

Крім того, Кастехельмі вказує на те, що операція на Курщині суттєво подовжила лінію фронту на 70-90 кілометрів, що збільшило потребу України в додаткових ресурсах та бригадах для контролю нових територій.

Аналітик також зауважує, що попри певні успіхи, Курська операція дорого обійшлася Україні в плані втрат техніки та особового складу, і ці втрати продовжуватимуться. Хоча росіяни, ймовірно, зазнають більших втрат, вони мають можливість витримувати такий тиск.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, чи відмовився Путін від свого ультиматуму після боїв у Курській області. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Україна наступом на російські території відкидає ультиматум Путіна про закінчення війни. За її словами, через бої в Курській області Росія не буде йти на мирні переговори.