Кубраков розповів, що зміниться після ухвалення містобудівної реформи

Ухвалення містобудівної реформи дозволить місцевій владі зупиняти незаконні забудови

Ухвалення містобудівної реформи (законопроєкт №5655) дозволить місцевій владі мати все, що потрібно, аби зупиняти незаконні забудови. А ще - буде відповідальність за хабарі, корупцію, мовчазні погодження будівництва "примар", які ніколи не будуть введені в експлуатацію чи під'єднані до електромереж.

Про це повідомляють "Коментарі", посилаючись на колонку віцепрем'єр-міністра з відновлення України, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова для НВ.

Він підкреслив, що вимагання хабарів на всіх етапах будівельного процесу потроху стало нормою і багато хто, чудово почувався в таких умовах.

"З одного боку, це заважає вийти на будівельний ринок конкурентам, а з іншого – створює постійний корупційний потік у кишені місцевої влади, яка гарантує десятку компаній можливість будувати все, що заманеться і де заманеться. Як наслідок, у кожному місті є "свої" будівельні компанії. У великому місті 7–10 великих забудовників, три-п'ять середніх і два-три маленькі. Фактично це закритий клуб, в якому поділені райони, ділянки, проєкти, потенційні покупці. Така ситуація і призвела до того, що українські міста перетворилися на рандомну забудову, де двоповерхові будинки межують із 25-поверховими монстрами, які підключені до старих каналізаційних та електричних систем", – пояснив Кубраков ситуацію, що склалася.

На його думку, з ухваленням містобудівної реформи місцева влада матиме все, що потрібно, щоб зупиняти незаконні забудови.

"І буде відповідальність за мовчазні погодження будівництва "примар", які ніколи не будуть введені в експлуатацію чи під'єднані до електромереж. Це справедливо. Зокрема, №5655 надає додаткові повноваження органам місцевого самоврядування. Разом із повноваженнями вони отримують порядок, що робити з незаконним будівництвом, як діяти з таким об'єктом, як зупиняти.Тепер ніхто не зможе сказати: вибачте, у нас тут незаконна будівля, яка будується в центральній частині міста, і ми не можемо це зупинити, бо в нас немає повноважень. Усе. Є повноваження, є інструменти, є відповідальність, – зазначив Кубраков.

Віцепрем'єр заявив, що законопроєкт нарешті створює умови, за яких міста не обійдуться без генерального плану.

"Його відсутність дозволяло нечистим на руку чиновникам надавати дозволи на будівництво будь-де. Але тепер, в умовах максимальної прозорості та контролю громадськістю, чиновники не зможуть щось провести повз очі містян. Реформу містобудівної галузі ми вважаємо революційною. Усе, що зараз відбувається в паперовому вигляді, буде відбуватися в одній IT-системі, кожна дія або бездіяльність учасника будівельного процесу буде зафіксована в системі. А це те, чого саме бояться і забудовники, і місцеві чиновники", – наголосив Кубраков.

Проти прозорої системи виступає будівельна мафія, упевнений він.

"Вона хоче залишити все, як є: можливість надавати погодження на будь-які забудови, нищення історичних пам'яток, та будівництво хмарочосів у приватній забудові за гроші. Саме так працює система будівельного контролю у містах, і ви самі маєте змогу на власні очі подивитися, до чого це призвело. Зараз ми маємо в руках усі інструменти для зміни існуючого безладу. Я офіційно запрошую фахову експертну громадськість долучитися до імплементації реформи, працювати разом із нами над підзаконними актами для впровадження закону. Це потрібно робити вже зараз. Зволікання і саботаж реформи відкине країну на десятиліття назад", – підсумував віцепрем'єр-міністр