Командир 72-ої бригади розповів, чому військові тримали Вугледар до останнього

Неможливо було залишити Вугледар без спротиву, заявив Охріменко

Командир 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних запорожців, полковник Олександр Охріменко, в інтерв'ю для "Главкому" заявив, що залишати Вугледар без спротиву було неможливо, адже це могло призвести до відступу українських військ на невизначені рубежі.

За його словами, зараз ситуація на фронті стабілізована, і ворог зупинений. ЗСУ продовжують наносити противнику максимальні втрати, не допускаючи його просування. Водночас, у разі загрози оточення або значних втрат, приймаються рішення про відхід на нові позиції.

"Прибувши на місце, після оцінки обстановки і прийняття смуги оборони бригади я відпрацював рішення щодо поетапного виведення підрозділів ще із південної частини Вугледара і подав це рішення по вертикалі вищому керівництву. Рішення було оперативно затверджено, і я отримав бойовий наказ щодо поетапного виведення", – сказав комбриг 72 бригади.

Проте виконати всі етапи плану не вдалося через те, що противник взяв під вогневий контроль фланги. За його словами, успішно вдалося виконали перший етап виходу з міста, після чого був здійснений маневр для посилення оборони південних і південно-східних околиць Вугледара.

Водночас противник наростив сили та взяв під вогневий контроль заплановані шляхи виходу.

На даний момент Сили оборони продовжують тримати вогневі позиції, щоб не допустити просування ворога в напрямку півночі, зокрема до Богоявленки.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що під час виходу 72-а бригада зазнала значних втрат. Нібито не було наказу на вихід, і військові самостійно ухвалили таке рішення. Втім, як звернула увагу нардеп Мар’яна Безугла, Олександр Луценко, який керує обороною на цьому напрямку, після втрати Вугледару отримав генеральське звання.