Коли закінчиться війна: що думають українці

Українці назвали часові рамки, у яких закінчиться війна в Україні. В довготривалу війну у понад п'ять років вірить майже кожен десятий респондент.

Більшість українців вважає, що війна в Україні закінчиться через 1-2 роки. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи "Рейтинг" на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (IRI).

Згідно з результатами опитування від IRI 37% українців вважає, що війна закінчиться через 1-2 роки. Наступним за популярність йде варіант щодо закінчення війни менше ніж за рік – 26%. Те, що війна в Україні триватиме 3-4 роки, вважають 14%.

Варіант, що війна закінчиться через 5 або більше років обрали 8% респондентів. У те, що війна в Україні ніколи не закінчиться вірять 3% опитаних, а ще 11% не змогли відповісти на питання.

Коли закінчиться війна на думку українців. Опитування IRI

Також опитування від IRI поставило питанням, яким респонденти бачать майбутнє України. Переважна більшість українців вважає, що майбутнє Україна скоріше обнадійливе – 80%. Але, показник безнадійного майбутнього України поступово зростає. У перші півтора року війни він складав 2-3%, у вересні 2023 року збільшився до 9%, а станом на лютий 2024 становить 14%.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в українців почала змінюватись думка щодо перемоги України у війні. Попри більшість населення, яке вважає, що Україна переможе, частка тих, у кого протилежна думка різко зросла на другий рік після повномасштабного вторгнення Росії.

Також "Коментарі" писали про канцлера Німеччина Олафа Шольца, який назвав момент, коли закінчиться війна в Україні. За його словами, це буде тоді, коли російські солдати підуть з України.