Катерина Левченко: Росію потрібно виключити з миротворчих операцій ООН

Росія повинна бути в чорному списку країн, які не мають права на миротворчі місії

Україна наполягає на тому, що Росію потрібно виключити зі списку країн, які можуть брати участь у миротворчих операціях ООН. Причина – численні випадки сексуального насильства у зонах конфлікту, до яких причетна Росія. Про це заявила Катерина Левченко, урядова уповноважена з питань гендерної політики України, під час брифінгу в Медіацентрі Україна.

Катерина Левченко пояснила, що Росія має відповісти за свої дії, зокрема за сексуальне насильство, яке було зафіксоване в різних зонах конфліктів. Вона підкреслила, що є так званий "чорний список" країн, які не можуть використовувати свої війська для миротворчих місій через порушення міжнародного права. За її словами, Росія все ще бере участь у таких місіях, хоча цього не повинно бути.

"Росія має нести відповідальність. Є чорний список країн, які не можуть використовувати свій контингент для проведення миротворчих операцій в будь-якій точці земної кулі. А сьогодні росія є частиною цих "миротворчих процесів". Тож для цього потрібна адвокація, потрібне розуміння, як ми можемо працювати з міжнародними партнерами, і на двосторонньому рівні, і українське суспільство також має бути свідомим того, що це потрібно зробити і підтримувати такі зусилля", – зазначила Катерина Левченко.

За правилами ООН, країна може бути внесена до чорного списку, якщо Генеральний секретар ООН подасть доповідь, у якій буде вказано на злочини, зокрема сексуальне насильство у конфліктах.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Екс-член міської ради та колишній військовий Національної гвардії Массачусетса 28-річний Вілмер Пуелло-Мота, втік зі Сполучених Штатів і воює проти України на стороні російської армії Росії. Кажуть, що він, був учасником захоплення Авдіївки. В Америці його шукають у справі про сексуальні злочини над дітьми.