Італія та Швейцарії закликали запросити РФ на переговори: чим це пояснюють

Італія та Швейцарія закликали запросити Росію на другий саміт миру

Міністри закордонних справ Італії та Швейцарії, Антоніо Таяні та Іньяціо Кассіс, підписали спільну декларацію, яка закликає до проведення другого Глобального саміту миру з участю всіх зацікавлених сторін. У документі вони висловили глибоке занепокоєння щодо тривалої агресії Росії проти України, яка продовжує призводити до значних руйнувань та великих страждань.

Міністри нагадали про важливість підсумків першого Саміту миру, зокрема про необхідність забезпечення ядерної та продовольчої безпеки, звільнення всіх військовополонених та повернення депортованих українських дітей і цивільних. Вони наголосили на важливості діалогу з усіма зацікавленими сторонами для досягнення миру і домовилися підтримувати тісний контакт для створення умов для проведення другого мирного саміту за участю всіх сторін, включаючи Росію, та ключових глобальних гравців.

Крім того, очільники МЗС Італії та Швейцарії закликали до створення спільної переговорної платформи, що базується на принципах міжнародного права та дотриманні територіальної цілісності та незалежності держав, закріплених у Статуті ООН.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в принципі Україна не проти участі Росії у другому саміті миру, проведення якого планується восени. Втім, РФ на різних рівнях заявляла про те, що вона не братиме участь у цьому Заході з кількох причин. По-перше, терористичну Росію категорично не влаштовує формула миру президента Володимира Зеленського, її у Кремлі вважають нереалістичною. По-друге, в РФ хочуть чіткого порядку денного, щоб взяти участь у саміті і "щось підписати".

Втім, після подій у Курській області кремлівський диктатор Путін заявив, що Росія не буде проводити з Україною жодних переговорів.