Хто такі "русскіє українці" і чому Кремль ними прикриває війну

Російська пропаганда поширює фейки про «Новых украинских русских» для виправдання агресії

Російська пропаганда знову активізувалася, цього разу просуваючи новий проєкт під назвою "Новые украинские русские". У центрі цієї серії документальних фільмів — українці, які переїхали до Росії та тепер стають частиною інформаційної кампанії Кремля.

Як повідомляє Центр протидії дезінформації, головна мета цього проєкту — створити маніпулятивний образ, нібито більшість українців насправді є росіянами та прагнуть жити в Росії, де вони зможуть знайти найкращі умови для свого розвитку.

Це далеко не перший випадок, коли Кремль використовує медіапростір для поширення фейків та дезінформації, але тепер маніпуляції стають все більш витонченими та спрямованими на міжнародну аудиторію. Проєкт "Новые украинские русские" не просто прагне переконати російське населення у правомірності військових дій, але й має на меті виправдати вторгнення перед світовою спільнотою.


Проєкт "Новые украинские русские" — це спроба за допомогою фейкових історій переконати громадськість у тому, що нібито українці насправді є "русскімі", а влада України не представляє інтересів свого народу. Через ці фільми кремль створює образ України як держави, захопленої "нацистами", які знищують власних громадян, нехтують правами людини та знищують "православні цінності".

“З іншого боку, поширюється наратив, ніби при владі в Україні "нацисти", які тероризують власних громадян, не дотримуються прав людини, знищують "православ’я" тощо”, - зазначили в Центрі.

Фактично, ці фільми працюють на підтримку вже давно поширених Кремлем ідей про те, що українців необхідно "рятувати".