Хто несе відповідальність за загибель людей у війні в Україні: кого звинувачують росіяни

Заяви Путіна впливають на думку росіян щодо мирних переговорів та тих, хто на їх думку несе відповідальність за війну в Україні.

Соціологічна компанія "Левада-Центр" провела дослідження щодо війни в Україні та запитала у росіян, хто несе відповідальність за загибель людей та руйнування на українській території. Більшість росіян звинувачує у цьому США та НАТО.

Згідно з опитуваннями російського "Левада-Центру", 65% росіян вважають, що США та НАТО відповідальні за смерті та руйнування на війні в Україні. У 2023 році росіяни на 9% менше звинувачували у цьому північноатлантичний альянс та США, тоді опитування показали – 56%.

На другому місці, на думку росіян, відповідальність несе Україна – 11%, а третя Росія – 6%. Рік тому Україну вважали відповідальною за смерть і руйнування 16%, Росію – 8%. Варіант, що ніхто не несе відповідальність за руйнування та смерті в Україні, обрали 8% громадян Росії.

Директор "Левада-Центру" Денис Волков наголошує, що серед росіян з початку війни домінувала думка, що Захід винен у війні в Україні. Але у 2024 році таке ставлення дещо посилилося через підтримку України на Заході, російську пропаганду та заяв Путіна.

Також Волков вважає, що через позицію Путіна у Росії збільшилась кількість прихильників мирних переговорів. Згідно з опитуванням, 58% підтримують мирні переговори. Раніше піки підтримки ідеї мирних переговорів були у жовтні 2022 року та листопаді 2023 року – по 57%.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що опитування показало скільки росіян виправдовує ядерний удар по Україні.

Також "Коментарі" писали, що Росія за два роки війни в Україні втратила більше своїх військових ніж у будь-якій іншій війні після закінчення Другої світової.