Ходити по домівках і легалізувати доноси: Рада хоче дати військовій поліції більше повноважень

У новому законопроєкті про військову поліцію є одразу кілька норм, які привернули до себе увагу юристів.

У Верховній Раді запропонували новий законопроєкт, що суттєво розширює повноваження військової поліції та фактично легалізує доноси за винагороду.

Як повідомляє ТСН, відповідно до цього законопроєкту, військовим поліцейським планується надати право в окремих випадках проникати до житла порушників законодавства, включаючи ухилянтів, а також платити фізичним особам за допомогу в розкритті злочинів.

У пункті 11 статті 16 цього законопроєкту зазначається, що військова поліція має право на такі дії: "У невідкладних випадках, пов'язаних із порятунком життя людей та майна або з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, у випадках і на підставах, передбачених законом, проникати до житла чи іншого володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури".

Адвокатка Катерина Аніщенко пояснила, що разом із цим законопроєктом у парламенті розглядають законопроєкт про внесення змін до адміністративного та кримінального кодексів. За її словами, розширено перелік повноважень. Військова поліція розшукуватиме громадян, які є ухилянтами, що не прибули і не оновили свої військово-облікові дані.

"Якщо зважати на мету цього законопроєкту про запровадження військової поліції, то там мається на увазі те, що вони мають право розшукувати саме військовозобов'язаних. Тобто дезертирів, які вже порушили вимоги закону, а не ухилянтів, які не прибули і не оновили свої військово-облікові дані. Але з урахуванням того, що на рівні законопроєкту передбачені зміни до адміністративного кодексу, з урахуванням мети створення військової поліції, я можу припустити, що саме військова поліція буде проводити оперативно-розшукові дії щодо ухилянтів, які не оновили свої військово-облікові дані, не стали на військовий облік, які були оголошені в розшук і не з'явилися до ТЦК", - пояснила адвокатка.

Законопроєкт також пропонує створення "партизанської мережі", яка за гроші інформувала б правоохоронців про тих військовозобов'язаних, що порушили законодавство.

"Здійснювати співпрацю з фізичними особами, у тому числі на договірних засадах, дотримуючись умов добровільності та конфіденційності цих відносин, матеріально та морально заохочувати осіб, які надають допомогу у попередженні, виявленні, припиненні кримінальних правопорушень", - йдеться у статті 9 законопроекту.

"Йдеться про те, що хочуть заохочувати цивільних надавати інформацію щодо правопорушника, дезертира тощо", - прокоментувала Аніщенко.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що прикордонній службі пояснили ситуацію з подвійним громадянством