Гроші на війну будуть: Газпром знайшов, кому ще можна експортувати російський газ

Газпром хоче експортувати російський газ до Африки

Російський газовий монополіст Газпром розглядає Африканський континент як новий перспективний ринок для експорту газу, оскільки очікує зниження попиту на російський газ у Європі найближчими роками. Як передає портал "Коментарі", про це заявив голова "Газпром експорту" Дмитро Хандога, повідомляють російські ЗМІ.

Глава "Газпром експорту" фактично визнав, що зараз настали непрості часи для російського газового монополіста, і російське керівництво змушене шукати нові точки зростання, і Африка розглядається як одна з таких перспективних зон.

За словами чиновника, Газпром планує реалізовувати як природний, так і скраплений газ у країнах Африки, а також використати досвід доставки газу до кінцевого споживача.

Варто зазначити, що Газпром випав з рейтингу топ-100 найбільших компаній Росії за обсягами прибутку, хоча ще торік очолював цей список. У 2023 році компанія вперше за 25 років зазнала збитків у розмірі 629 млрд рублів на тлі різкого скорочення видобутку та експорту газу до Європи через санкції, запроваджені після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Видобуток газу Газпромом у 2023 році знизився до 404 млрд кубометрів, що стало найнижчим показником із 1990 року. Обсяг експорту становив лише 69 млрд кубометрів, що стало рекордно низьким рівнем з 1985 року. Постачання до Європи впали до 28 млрд кубометрів – такого обсягу компанія не бачила з кінця 1970-х років.

Частка "Газпрому" на європейському ринку скоротилася з 45% до 15%. Крім того, один із ключових клієнтів у ЄС – австрійська Wien Energy GmbH – оголосив про повне припинення закупівель російського газу з 2025 року. Залишившись без стабільного ринку збуту, "Газпром" змушений скорочувати видобуток до історичних мінімумів.

Така ситуація спонукає компанію активно шукати нові ринки для експорту, і Африка стає одним із основних напрямків, на які Газпром покладає великі надії.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Угорщина поставила ЄС перед фактом: що просить за відмову від російського газу.