Диверсійні операції низького рівня: РФ проводить підпали в Європі

Росія намагається посіяти страх і змусити європейські країни посилити охорону всього ланцюжка поставок зброї

Американська розвідка та їх союзники говорять про зростання чисельності диверсійних операцій низького рівня на території Європи, які, як вони стверджують, є частиною кампанії РФ з підриву підтримки військових дій на території України.

Як інформує The New York Times, це, як правило, підпали чи спроби підпалів, які виникають на найрізноманітніших об'єктах, зокрема, як це було на складі в Англії чи лакофарбовому заводі у Польщі, в будинках в Латвії та в приміщенні магазину Ikea в Литві.

"Хоча ці дії можуть здатися випадковими, американські та європейські чиновники, відповідальні за безпеку, кажуть, що вони є частиною узгоджених зусиль Росії щодо уповільнення поставок зброї Києву і створення видимості зростаючої європейської опозиції підтримці України. За словами чиновників, очолює цю кампанію російська військова розвідка - ГРУ", - стверджує видання.

Зокрема, деякі з представників служб безпеки говорять, що Росія хоче спричинити страх і примусити європейські країни посилювати охорону всього ланцюжка поставок зброї, що викличе додаткові витрати і сповільнить темп поставок.

Один із перших нещодавніх актів такого саботажу, де звинувачують Росію, була березнева пожежа на складі в місті Лондон. Представники служби безпеки заявляють, що бойовики ГРУ використали російську дипломатичну будівлю в Сассексі (Англія), щоб вербувати місцевих мешканців для здійснення підпалу. Чотирьом британцям висунуто звинувачення в підпалі, а одному з них - в допомозі іноземній розвідці.

При цьому, використання місцевих мешканців - це відмінна риса цієї диверсійної кампанії. Американські та європейські посадовці говорять, що це роблять частково, щоб ускладнювати виявлення атак і створювати враження, що вони - результат внутрішньої опозиції підтримки України.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що в ЄС закликали готуватися до можливої війни