Демобілізації не буде: військовий сказав, що необхідно зробити, щоб втримати фронт

Темпи мобілізації та рекрутингу вкрай низькі тому масової демобілізації не буде

Військовий Ігор Луценко закликав облишити мрії про те, що можна буде добрати у Збройні сили якусь додаткову кількість воїнів, і нарешті виграти війну. Ні добровільно, ні примусово українське суспільство на це не здатне, вважає військовий. При цьому він підкреслив, що практика інтенсивної бусифікації останніх півроку це показує, і доказ рекрутингу розкручених військових брендів про це свідчить, притік нових реальних кадрів у ЗСУ ну дуже скромний.

"У нас немає іншого виходу, як розраховувати на тих, хто вже є у війську. А зараз у війську, мабуть, 80% цивільних у минулому людей", - говорить Луценко.

За його словами, для того, щоб знайти рішення проблемі наповнення армії, має сенс саме їм, екс-цивільним, дати можливість формувати кадрову політику збройних сил і налагодити стосунки із суспільством. Бо вони, ці екс-цивіли, порівняно із професійними військовими, своє суспільство залишили недавно і розуміють його набагато краще, відтак цю проблему зможуть вирішити ефективніше, додає Луценко.

"Давайте чесно визнаємо, що ніякої масованої демобілізації після 36 місяців війни не буде, тому що вже зараз не готується заміна. Темпи мобілізації ледь конкурують з рівнем втрат. Тому, крім іншого, має сенс зосередитися на порятунку того людського ресурсу, котрий вже зараз воює", - відзначив військовий.

Зокрема, він радить відновити нагляд за законністю у армії. Зараз солдату немає кому поскаржитися на свавілля командирів, окрім вищим начальникам (тобто тим, хто цих командирів і призначив). Тому — масове СЗЧ.

"Оскільки ми, теперішні військові, будемо змушені воювати мінімум ще кілька років, то для нас слід забезпечити систему ротації між цивільним і військовим життям. Модель може бути "3 місяці на війні — 1.5 у цивільному житті", або "4 місяці війни — 2 місяці на цивільному" і т.д. Перебування в такому режимі дозволить відновлюватися і не руйнувати сім’ї та взагалі частково зберегти цивільне життя військових. Для цього потрібно більший притік мобілізованих — але не такий великий, як для повної заміни", - говорить Луценко.

Окрім того, на час війни він радить прибрати вимоги щодо звань для призначення на ті чи інші посади. За його словами, зараз у армію поприходили люди з колосальним управлінським чи фаховим досвідом, компетенція котрих дозволяє зразу займати дуже високі посади і керувати тисячами людей. Але нинішня система це їм загалом не дозволяє робити.

"Зробіть систему оцінки командирів. Це стандарт НАТО, якщо що. Нам терміново слід позбавитися неефективних командирів, бо вони — гірше ворога, приносять нам набагато більше шкоди, від них тікають в СЗЧ тисячами, і гинуть тисячами. Процедури оцінки є в НАТО, або можна запозичити з підходів, котрі практикуються нині у корпоративному секторі щодо керівників", - додав Луценко.

За його словами, армія має перестати бути "тюрмою для героїв", за влучним виразом одного із бійців.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, як у ВР хочуть вирішувати питання демобілізації.